\(\displaystyle{ x+iy= \sqrt{2-2i}}\)
\(\displaystyle{ x ^{2}+2xiy-1y ^{2}=2-2i}\) zrobiłem do tego momentu, co dalej?
równanie zespolone
-
- Użytkownik
- Posty: 479
- Rejestracja: 11 gru 2011, o 20:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: czarnobyl
- Podziękował: 13 razy
równanie zespolone
Porównaj części rzeczywiste i urojone po obu stronach - dostaniesz układ dwóch równań na liczby rzeczywiste \(\displaystyle{ x,y.}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 479
- Rejestracja: 11 gru 2011, o 20:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: czarnobyl
- Podziękował: 13 razy
równanie zespolone
\(\displaystyle{ 2xy=2}\)
\(\displaystyle{ x ^{2}-y ^{2} =2}\)
\(\displaystyle{ y=2-2x}\)
\(\displaystyle{ x ^{2} -(2-2x) ^{2}=2}\)
\(\displaystyle{ 5x ^{2}-8x-6=0}\)
delta wychodzi \(\displaystyle{ \sqrt{184}=2 \sqrt{46}}\)
i co dalej mam zrobić?
\(\displaystyle{ x ^{2}-y ^{2} =2}\)
\(\displaystyle{ y=2-2x}\)
\(\displaystyle{ x ^{2} -(2-2x) ^{2}=2}\)
\(\displaystyle{ 5x ^{2}-8x-6=0}\)
delta wychodzi \(\displaystyle{ \sqrt{184}=2 \sqrt{46}}\)
i co dalej mam zrobić?
Ostatnio zmieniony 29 gru 2011, o 21:53 przez lubierachowac, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 479
- Rejestracja: 11 gru 2011, o 20:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: czarnobyl
- Podziękował: 13 razy
równanie zespolone
a ta dwójka nie ma znaczenia bo i tak liczyłem z drugiego
aa już rozumiem, źle obliczyłem całość
powinno być tak :
\(\displaystyle{ 2x \cdot y=-2}\)
\(\displaystyle{ x ^{2}-y ^{2} =2}\)
\(\displaystyle{ y= \frac{-2}{2x}}\)
\(\displaystyle{ x ^{2}-\left( \frac{-2}{2x} \right) =2}\)
\(\displaystyle{ x ^{2} - \frac{4}{4x}=2}\) i nie wiem co tu zrović. jak przemnożę przez 4x to chyba będzie równanie wielomianowe?
aa już rozumiem, źle obliczyłem całość
powinno być tak :
\(\displaystyle{ 2x \cdot y=-2}\)
\(\displaystyle{ x ^{2}-y ^{2} =2}\)
\(\displaystyle{ y= \frac{-2}{2x}}\)
\(\displaystyle{ x ^{2}-\left( \frac{-2}{2x} \right) =2}\)
\(\displaystyle{ x ^{2} - \frac{4}{4x}=2}\) i nie wiem co tu zrović. jak przemnożę przez 4x to chyba będzie równanie wielomianowe?