postać trygonometryczna
-
- Użytkownik
- Posty: 479
- Rejestracja: 11 gru 2011, o 20:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: czarnobyl
- Podziękował: 13 razy
postać trygonometryczna
może ktoś wyjaśnić jak obliczyć postać trygonometryczną z takiej liczby :
\(\displaystyle{ \sqrt{3}-8i}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{3}-8i}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 479
- Rejestracja: 11 gru 2011, o 20:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: czarnobyl
- Podziękował: 13 razy
postać trygonometryczna
Tak samo. Z kątem jedynie może być problem. Co wtedy? Funkcje cyklometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 479
- Rejestracja: 11 gru 2011, o 20:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: czarnobyl
- Podziękował: 13 razy
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10223
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2361 razy
postać trygonometryczna
Znaleźć takie \(\displaystyle{ \varphi,}\) że
\(\displaystyle{ \cos \varphi = \frac{\sqrt{3}}{\sqrt{67}}, \\ \\
\sin \varphi = -\frac{8}{\sqrt{67}}.}\)
Nie będzie to nic ładnego - coś w rodzaju \(\displaystyle{ \varphi = \arcsin \left( - \frac{8}{\sqrt{67}} \right)}\) albo \(\displaystyle{ \varphi = \arctan \left(- \frac{8}{\sqrt{3}} \right).}\)
\(\displaystyle{ \cos \varphi = \frac{\sqrt{3}}{\sqrt{67}}, \\ \\
\sin \varphi = -\frac{8}{\sqrt{67}}.}\)
Nie będzie to nic ładnego - coś w rodzaju \(\displaystyle{ \varphi = \arcsin \left( - \frac{8}{\sqrt{67}} \right)}\) albo \(\displaystyle{ \varphi = \arctan \left(- \frac{8}{\sqrt{3}} \right).}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 479
- Rejestracja: 11 gru 2011, o 20:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: czarnobyl
- Podziękował: 13 razy
postać trygonometryczna
hmm. a za pomocą wykresu sinusów i cosinusów nie dałoby się odczytać- ustalić przybliżoną wartosć....