Obliczyć moduł podanej liczby zespolonej.
\(\displaystyle{ (\sin 4 \alpha - i\cos 4 \alpha )\mbox{, gdzie }\alpha \in \mathbb{R}
(\cot \alpha +i)\mbox{, gdzie }a \neq n \pi\mbox{, }n \in \mathbb{N}}\)
Nie mogę poradzić sobie z tymi przykładami, proszę o pomoc.
Moduł liczby zespolonej
-
- Użytkownik
- Posty: 68
- Rejestracja: 6 paź 2009, o 15:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kluczbork
- Podziękował: 8 razy
Moduł liczby zespolonej
\(\displaystyle{ |z|= \sqrt{x ^{2} + y ^{2} }}\) Rozumiem zasadę liczenia modułu, ale nie wiem jak obliczyć te konkretne przykłady.
1.\(\displaystyle{ \sqrt{( \sin 4 \alpha ) ^{2}+( \cos 4 \alpha ) ^{2} }}\) i nie wiem co dalej...
2.\(\displaystyle{ \sqrt{\ctg ^{2} \alpha +1 }}\) i nie wiem co dalej...
1.\(\displaystyle{ \sqrt{( \sin 4 \alpha ) ^{2}+( \cos 4 \alpha ) ^{2} }}\) i nie wiem co dalej...
2.\(\displaystyle{ \sqrt{\ctg ^{2} \alpha +1 }}\) i nie wiem co dalej...
Ostatnio zmieniony 25 gru 2011, o 14:29 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 Instrukcji LaTeX-a.
Powód: Punkt 2.7 Instrukcji LaTeX-a.