Pierwiastek 4-go stopnia

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
bartex9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 100
Rejestracja: 15 lut 2010, o 19:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy

Pierwiastek 4-go stopnia

Post autor: bartex9 »

Witam,
Mam obliczyć pierwiastki 4-stopnia z liczby:

\(\displaystyle{ -\frac{1}{2}+ \sqrt{ \frac{3}{2} }i}\)

Chcę zastosować wzór Moivre'a, więc sprowadzam tą liczbę do postaci trygonometrycznej. Tylko niestety wychodzi mi coś takiego:

\(\displaystyle{ \cos \alpha =- \frac{ \sqrt{7} }{7} \\ \\
\sin \alpha = \frac{ 2\sqrt{3} }{14}}\)


I jak tu z czegoś takiego obliczyć \(\displaystyle{ \alpha}\) i potem pierwiastki?
Ostatnio zmieniony 22 gru 2011, o 14:31 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 Instrukcji LaTeX-a.
Freddy Eliot
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 402
Rejestracja: 11 kwie 2011, o 19:51
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 88 razy

Pierwiastek 4-go stopnia

Post autor: Freddy Eliot »

Wydaje mi się, że jedyne, co możesz zrobić, to znaleźć \(\displaystyle{ \alpha}\) przy pomocy przybliżonych wartości. Wtedy liczyć pierwiastki.
szw1710

Pierwiastek 4-go stopnia

Post autor: szw1710 »

bartex9, a nie czasem \(\displaystyle{ -\frac{1}{2}+i\frac{\sqrt{3}}{2}?}\)
bartex9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 100
Rejestracja: 15 lut 2010, o 19:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy

Pierwiastek 4-go stopnia

Post autor: bartex9 »

Możliwe że tak. Pewnie twórca zadania zrobił błąd.
ODPOWIEDZ