Zaznacz zbiór liczb spełniających warunek
-
- Użytkownik
- Posty: 100
- Rejestracja: 15 lut 2010, o 19:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
Zaznacz zbiór liczb spełniających warunek
Witam,
Mam problem z takim zadaniem. Nie bardzo wiem jak się do niego zabrać i o co w nim chodzi. Trzeba zaznaczyć zbiór liczb spełniających taki warunek:
\(\displaystyle{ \frac{3 \pi }{2} < arg\left\{ z\right\} < \frac{ \pi }{6}}\)
Z góry dzięki za pomoc.
Mam problem z takim zadaniem. Nie bardzo wiem jak się do niego zabrać i o co w nim chodzi. Trzeba zaznaczyć zbiór liczb spełniających taki warunek:
\(\displaystyle{ \frac{3 \pi }{2} < arg\left\{ z\right\} < \frac{ \pi }{6}}\)
Z góry dzięki za pomoc.
-
- Użytkownik
- Posty: 100
- Rejestracja: 15 lut 2010, o 19:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
Zaznacz zbiór liczb spełniających warunek
No jest to kąt taki, że
\(\displaystyle{ \cos \alpha= \frac{\mbox{Re}\ \left\{ z\right\} }{\left| z\right| } \\\\
\sin \alpha= \frac{\mbox{Im}\ \left\{ z\right\} }{\left| z\right| }}\)
\(\displaystyle{ \cos \alpha= \frac{\mbox{Re}\ \left\{ z\right\} }{\left| z\right| } \\\\
\sin \alpha= \frac{\mbox{Im}\ \left\{ z\right\} }{\left| z\right| }}\)
Ostatnio zmieniony 22 gru 2011, o 14:38 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Proszę zapoznać się z pkt. 2.7 instrukcji LaTeX-a.
Powód: Poprawa wiadomości. Proszę zapoznać się z pkt. 2.7 instrukcji LaTeX-a.
-
- Użytkownik
- Posty: 100
- Rejestracja: 15 lut 2010, o 19:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
Zaznacz zbiór liczb spełniających warunek
Między osią OX a prostą przechodzącą przez początek układu i punkt z, zgadza się?
-
- Użytkownik
- Posty: 100
- Rejestracja: 15 lut 2010, o 19:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
Zaznacz zbiór liczb spełniających warunek
Czyli będzie to wyglądać mniej więcej tak? (zaznaczone na czerwono):
Zaznacz zbiór liczb spełniających warunek
\(\displaystyle{ \frac{9 \pi }{6} < arg\left\{ z\right\} < \frac{ \pi }{6}}\)
widzisz coś ciekawego? Dałem do wspolnego mianownika
widzisz coś ciekawego? Dałem do wspolnego mianownika
Zaznacz zbiór liczb spełniających warunek
\(\displaystyle{ \frac{9 \pi }{6} < x < \frac{ \pi }{6}}\)
Znajdź \(\displaystyle{ x}\)
Znajdź \(\displaystyle{ x}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 100
- Rejestracja: 15 lut 2010, o 19:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
Zaznacz zbiór liczb spełniających warunek
Jest to zbiór pusty.-- 21 gru 2011, o 23:03 --A gdyby to zadanie wyglądało tak:
\(\displaystyle{ \frac{\pi }{6} < arg\left\{ z\right\} < \frac{ 3 \pi }{2}}\)
to wtedy wyglądało by to tak?:
\(\displaystyle{ \frac{\pi }{6} < arg\left\{ z\right\} < \frac{ 3 \pi }{2}}\)
to wtedy wyglądało by to tak?: