zbiory liczb zespolonych.

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
adf91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 6 paź 2009, o 15:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kluczbork
Podziękował: 8 razy

zbiory liczb zespolonych.

Post autor: adf91 »

Korzystając z interpretacji geometrycznej modułu różnicy liczb zespolonych wyznaczyć i narysować zbiory liczb zespolonych spełniających podane równania.
\(\displaystyle{ |z-1|=|1+5i-z| \\ |x+yi-1|=|1+5i-(x+yi)| \\ \sqrt{ (x-1)^{2}+ y^{2} }= \sqrt{ (-x+1)^{2}+(5-y) ^{2} } \\ (x-1)^{2} +y^{2}=(-x+1)^{2} + (5-y)^{2} \\ x^{2}-2x+1+y^{2}=x^{2}-21+25-10y+y^{2} \\ 10y=25\\ y=2,5}\)

Czy odpowiedzią jest podana prosta? czy wynik jest poprawny? z góry dziękuję za odpowiedź.
Ostatnio zmieniony 21 gru 2011, o 16:29 przez ares41, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Jedne tagi [latex] [/latex] na całe wyrażenie.
chris_f
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2727
Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: podkarpacie
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 945 razy

zbiory liczb zespolonych.

Post autor: chris_f »

W drugiej linijce od końca zgubiłeś \(\displaystyle{ x}\) i zrobiłeś błędy rachunkowe, gdy to poprawisz to dostaniesz równanie prostej (symetralnej odcinka o końcach \(\displaystyle{ 1}\) oraz \(\displaystyle{ -1-5i}\))
octahedron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3568
Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 910 razy

zbiory liczb zespolonych.

Post autor: octahedron »

Te końce to chyba jednak \(\displaystyle{ 1}\) i \(\displaystyle{ 1+5i}\)
chris_f
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2727
Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: podkarpacie
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 945 razy

zbiory liczb zespolonych.

Post autor: chris_f »

Fakt, nie popatrzyłem dobrze na ten drugi koniec, że tam przy z jest minus.
ODPOWIEDZ