Obliczyć pierwiastek

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
razelll
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 157
Rejestracja: 7 paź 2009, o 11:16
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 53 razy
Pomógł: 1 raz

Obliczyć pierwiastek

Post autor: razelll »

\(\displaystyle{ \sqrt[3]{ \left( \frac{1+i}{ \sqrt{2} } \right) ^{26} \cdot \frac{1-i}{1+i} }}\)

Pierwszy mój problem tutaj to obliczenie modułu. Na ćwiczeniach mieliśmy tak:

\(\displaystyle{ |z|= \sqrt{ \left( \frac{1}{ \sqrt{2} } \right) ^{2} + \left( \frac{1}{ \sqrt{2} } \right) ^{2} }}\), a mi się wydaje, że powinno być \(\displaystyle{ |z|=\sqrt{ \left( \frac{1+1}{ \sqrt{2} } \right) ^{2} + \left( \frac{1+1}{ \sqrt{2} } \right) ^{2} }}\)

jeżeli źle rozumuje, to oświećcie mnie. Później z kolei nie wiem co zrobić z drugą częścią pod pierwiastkiem czyli - \(\displaystyle{ \frac{1-i}{1+i}}\)

Za pomoc z góry dziękuję
Ostatnio zmieniony 21 gru 2011, o 16:23 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skalowanie nawiasów. Symbol mnożenia to \cdot
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Obliczyć pierwiastek

Post autor: Kartezjusz »

Moduł może wejść pod dowolną potęgę i jest operacją multiplikatywną
czyli\(\displaystyle{ |z| \cdot |w|=|zw|}\)
razelll
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 157
Rejestracja: 7 paź 2009, o 11:16
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 53 razy
Pomógł: 1 raz

Obliczyć pierwiastek

Post autor: razelll »

nie bardzo to widze na tym przykladzie, ktory napisalem
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Obliczyć pierwiastek

Post autor: Kartezjusz »

Policz osobno czynniki(ich moduły...)
ODPOWIEDZ