obliczanie pierwiastkow

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
17inferno

obliczanie pierwiastkow

Post autor: 17inferno »

Obliczyć:

a) \(\displaystyle{ \sqrt[10]{512\left( 1-i \sqrt{3} \right) }}\)

mam to przedstawić w postaci :

\(\displaystyle{ \cos \frac{ \phi+2k \pi }{n}+i\sin \frac{ \phi+2k \pi }{n}}\)

na początek mam wymnożyć to co jest pod pierwiastkiem ?
Ostatnio zmieniony 20 gru 2011, o 16:11 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 Instrukcji LaTeX-a.
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

obliczanie pierwiastkow

Post autor: Kartezjusz »

Tak jest...
17inferno

obliczanie pierwiastkow

Post autor: 17inferno »

dzieki
ODPOWIEDZ