jaki bedzie wynik

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
17inferno

jaki bedzie wynik

Post autor: 17inferno »

Obliczyć:

a) \(\displaystyle{ i ^{-57}}\)
szw1710

jaki bedzie wynik

Post autor: szw1710 »

Wynik: \(\displaystyle{ -i}\)

Wskazówka: \(\displaystyle{ z^{-1}=\frac{1}{z}}\)
17inferno

jaki bedzie wynik

Post autor: 17inferno »

tą wskazówkę znam tylko mi ciągle wychodzi \(\displaystyle{ i}\) zamiast \(\displaystyle{ -i}\) , nie wiem gdzie robię błąd-- 19 gru 2011, o 12:07 --mama takie coś:

\(\displaystyle{ \left( \frac{1}{i} \right) ^{57}=\left( \frac{1}{i} \right) ^{56} \cdot i}\)

dobry początek?
szw1710

jaki bedzie wynik

Post autor: szw1710 »

Ale koniec zły. Czemu poza nawiasem masz \(\displaystyle{ i}\)?
17inferno

jaki bedzie wynik

Post autor: 17inferno »

to jak powinno byc ?
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10223
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2361 razy

jaki bedzie wynik

Post autor: Dasio11 »

\(\displaystyle{ \left( \frac{1}{i} \right) ^{57}=\left( \frac{1}{i} \right) ^{56} \cdot \frac{1}{i}}\)
ODPOWIEDZ