Interpretacja graficzna zbioru

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
s0ull
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 110
Rejestracja: 13 lis 2010, o 12:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło
Podziękował: 50 razy

Interpretacja graficzna zbioru

Post autor: s0ull »

Witam serdecznie,
Prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu następującego zadania:
Zilustruj na płaszczyźnie zespolonej zbiór: \(\displaystyle{ A=\left\{z \in C: arg(z-3+2i) \le \frac{7\pi}{6}\right\}}\)
Domyślam się, że będzie to jakiś zbiór punktów, będących kątami, ale nie bardzo wiem jak to narysować.
Tomek_Z
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 807
Rejestracja: 9 gru 2007, o 14:39
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 181 razy

Interpretacja graficzna zbioru

Post autor: Tomek_Z »

Domyślam się, że będzie to jakiś zbiór punktów, będących kątami,
Nieprawda. Elementami zbioru \(\displaystyle{ A}\) są liczby zespolone, które spełniają warunek \(\displaystyle{ arg(z-3+2i) \le \frac{7\pi}{6}}\).
ODPOWIEDZ