Pierwiastek z pierwiastka

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Awatar użytkownika
Chamaeleo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 30 lis 2011, o 11:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Pierwiastek z pierwiastka

Post autor: Chamaeleo »

Próbuję rozwiązać poniższe zadanie, lecz nie o końca wiem jak.

\(\displaystyle{ \sqrt[3]{1 + \sqrt{3i} }}\)

Mianowicie wyznaczam wartość trygonometryczną wyrażenia pod pierwiastekiem i później próbuje to podstawić do wzoru Moivre'a, lecz do końca nie wiem jak.

Przy okazji, znalazłem w jednym z postów w forum informację, iż:

\(\displaystyle{ \frac{\pi}{4}}\) podzielone przez \(\displaystyle{ \frac{5}{3} \pi}\) jest równe \(\displaystyle{ \frac{17}{12} \pi}\)

I zastanawiam się w jaki sposób powstał taki wynik. Wydaje mi się, iż umiem dzielić ułamki, ale teraz już takiej pewności nie mam.
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Pierwiastek z pierwiastka

Post autor: Chromosom »

Wyznacz moduł oraz argument liczby zespolonej znajdującej się pod pierwiastkiem.

Informacja na temat wyniku dzielenia ułamków jest błędna.
ODPOWIEDZ