Rozwiaz rownianie

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
kush
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 198
Rejestracja: 27 wrz 2011, o 21:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 5 razy

Rozwiaz rownianie

Post autor: kush »

\(\displaystyle{ z ^{2} +\left( 6i-3\right) z-6-8i=0}\)
Prosze o pomoc
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

Rozwiaz rownianie

Post autor: alfgordon »

zacznij od policzenia \(\displaystyle{ \Delta}\)
kush
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 198
Rejestracja: 27 wrz 2011, o 21:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 5 razy

Rozwiaz rownianie

Post autor: kush »

Policzylem \(\displaystyle{ -3-4i}\)
Ostatnio zmieniony 16 gru 2011, o 18:04 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

Rozwiaz rownianie

Post autor: alfgordon »

to teraz policz \(\displaystyle{ \sqrt{\Delta }}\) i miejsca zerowe
pierwiastek z delty możesz policzyć rozwiązując układ równań:
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta }= a+bi}\)

lub 'zwinąć' \(\displaystyle{ -3-4i}\) do kwadratu sumy
kush
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 198
Rejestracja: 27 wrz 2011, o 21:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 5 razy

Rozwiaz rownianie

Post autor: kush »

Wiem wiem tak wyliczylem \(\displaystyle{ -3-4i= a^{2}-b^{2}-2abi.}\) i porownujemy czeci realis i imaginarius
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

Rozwiaz rownianie

Post autor: alfgordon »

tak,tylko że \(\displaystyle{ +2ab i}\)
kush
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 198
Rejestracja: 27 wrz 2011, o 21:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 5 razy

Rozwiaz rownianie

Post autor: kush »

Tak generalnie wyniki wyszly mi \(\displaystyle{ 1-2i \text{ i } 2-4i}\)
Ostatnio zmieniony 16 gru 2011, o 18:13 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

Rozwiaz rownianie

Post autor: alfgordon »

to teraz podnieś do kwadratu Twoje wyniki i sprawdź czy są równe: \(\displaystyle{ -3-4i}\)
kush
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 198
Rejestracja: 27 wrz 2011, o 21:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 5 razy

Rozwiaz rownianie

Post autor: kush »

Zgadza sie
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

Rozwiaz rownianie

Post autor: alfgordon »

raczej nie...
\(\displaystyle{ (2-4i)^2 \neq -3-4i}\)
kush
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 198
Rejestracja: 27 wrz 2011, o 21:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 5 razy

Rozwiaz rownianie

Post autor: kush »

To co jest nie tak?
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

Rozwiaz rownianie

Post autor: alfgordon »

zapewne gdzieś błąd zrobiłeś
bo powinno wyjść:
\(\displaystyle{ \pm (1-2i)}\)
kush
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 198
Rejestracja: 27 wrz 2011, o 21:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 5 razy

Rozwiaz rownianie

Post autor: kush »

juz wiem co i jak wycchodzi tak jak mówisz
ODPOWIEDZ