równanie i argument liczby i funkcja permutacyjna

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Marley
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 6 lis 2006, o 19:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Knurów
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 1 raz

równanie i argument liczby i funkcja permutacyjna

Post autor: Marley »

witam mam tu dwa zadania których nei mogę się domyślić jak je rozwiązać:

1) \(\displaystyle{ Arg(z)=cos\frac{3}{16}\pi}\) Pytanie brzmi: ile wynosi \(\displaystyle{ Arg(z^{223})}\)??
2) Liczba z jest pierwiastkeim równania \(\displaystyle{ x^{44}+i=0}\). Ile wynosi |z|??
3) dana jest Fukcja f:\(\displaystyle{ Z_{64}\rightarrow Z_{64}}\) a funkcja dana jest wzorem \(\displaystyle{ f(x)=16_{64}*x+_{64}13}\). Czy istnieje funkcja odworotna a jeśli nie to dlaczego??

PS. te liczby 64 to mnożenie i dodawanie modulo 64. nie miałem jak tego napisać wioęc jakośto wcisnąłem :D :P

Proszę o szybką odpowiedź.

[ Dodano: 4 Luty 2007, 16:35 ]
bardzo prosze o jak najszybsząodpowiedź bo be miał z podobnych zaań w środe egzamin z algebry i muszę wiedzieć jak takie zadania trzeba rozwiązać.

[ Dodano: 8 Luty 2007, 16:04 ]
jescze jedno pytanko
\(\displaystyle{ f:Z_{5}->Z_{5}}\) dana jest wzorem \(\displaystyle{ f(x)=x^{2}+x+1 (mod5)}\)
Czy istnieje do tego funkcja odwrotna?
ODPOWIEDZ