równanie liczb zespolonych
równanie liczb zespolonych
Witam. Przepraszam , że tak ładuje się ostro z butami do pisania postów. Ale szukałam wszędzie zadania analogicznego do tego jakie mam i nie znalazłam nic. Jeżeli był by ktoś tak uprzejmy to proszę o pomoc.
\(\displaystyle{ z^{2} + 5iz - 4 = 0}\)
nie wiem jak mam tą delte policzyć.
\(\displaystyle{ \Delta = b^{2} - 4 ac\\
\Delta = 5i^{2} - 4 \cdot 1 \cdot (-4)\\
\Delta = 25i ^{2} + 16}\)
???
nie wiem czy wgl dobrze podstawiam liczby za \(\displaystyle{ a=1, \ b = 5i, \ c =-4}\)i co dalej z tą deltą ?
\(\displaystyle{ z^{2} + 5iz - 4 = 0}\)
nie wiem jak mam tą delte policzyć.
\(\displaystyle{ \Delta = b^{2} - 4 ac\\
\Delta = 5i^{2} - 4 \cdot 1 \cdot (-4)\\
\Delta = 25i ^{2} + 16}\)
???
nie wiem czy wgl dobrze podstawiam liczby za \(\displaystyle{ a=1, \ b = 5i, \ c =-4}\)i co dalej z tą deltą ?
Ostatnio zmieniony 15 gru 2011, o 17:21 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- alfgordon
- Użytkownik
- Posty: 2176
- Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 379 razy
równanie liczb zespolonych
a ile to jest: \(\displaystyle{ i^2}\)
dalej liczysz normalnie, tzn liczysz pierwiastek z delty i pierwiastki wielomianu ze wzoru
dalej liczysz normalnie, tzn liczysz pierwiastek z delty i pierwiastki wielomianu ze wzoru
równanie liczb zespolonych
no ja wiem ze \(\displaystyle{ i^{2} = -1}\) ale dalej nie wiem jak to ruszyć.
\(\displaystyle{ \Delta = (5i+4)^{2}}\) ???
\(\displaystyle{ \Delta = (5i+4)^{2}}\) ???
Ostatnio zmieniony 15 gru 2011, o 19:50 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
równanie liczb zespolonych
aaa, dziękuje bardzo.
Potem liczę normalnie \(\displaystyle{ x_{1}}\) i \(\displaystyle{ x_{2}}\) ??-- 15 gru 2011, o 17:44 --\(\displaystyle{ x_{1} = \frac{-5i+(-3i)}{2}}\)
\(\displaystyle{ x_{2} = \frac{-5i-(-3i)}{2}}\) ??
Potem liczę normalnie \(\displaystyle{ x_{1}}\) i \(\displaystyle{ x_{2}}\) ??-- 15 gru 2011, o 17:44 --\(\displaystyle{ x_{1} = \frac{-5i+(-3i)}{2}}\)
\(\displaystyle{ x_{2} = \frac{-5i-(-3i)}{2}}\) ??
równanie liczb zespolonych
czyli...
\(\displaystyle{ x_{1}=-4i}\)
\(\displaystyle{ x_{2}=-i}\)
co oznacza ze \(\displaystyle{ x_{0} \in (-4i;-i)}\) ???
przepraszam za takie pytania ale ja nie do końca wiem czy dobrze to robię, bo widzę takie zadnie pierwszy raz na oczy.
\(\displaystyle{ x_{1}=-4i}\)
\(\displaystyle{ x_{2}=-i}\)
co oznacza ze \(\displaystyle{ x_{0} \in (-4i;-i)}\) ???
przepraszam za takie pytania ale ja nie do końca wiem czy dobrze to robię, bo widzę takie zadnie pierwszy raz na oczy.
- alfgordon
- Użytkownik
- Posty: 2176
- Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 379 razy
równanie liczb zespolonych
\(\displaystyle{ x_1 ,x_2}\) dobrze,
\(\displaystyle{ x_0 \in \left\{-4i ,-i \right\}}\) (zapewne chodzi Ci o to ,że miejsca zerowe należą do zbioru dwuelementowego)
\(\displaystyle{ x_0 \in \left\{-4i ,-i \right\}}\) (zapewne chodzi Ci o to ,że miejsca zerowe należą do zbioru dwuelementowego)