znaleźć rozwiązanie porównując części rzeczywiste i urojone

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
kl18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 5 lis 2011, o 15:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Legnica

znaleźć rozwiązanie porównując części rzeczywiste i urojone

Post autor: kl18 »

Porównując części rzeczywiste i urojone obu stron podanych równań znaleźć ich rozwiązania:
a) \(\displaystyle{ z^{2} + 4 =0}\)
b) \(\displaystyle{ z^{3} = 1}\)
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

znaleźć rozwiązanie porównując części rzeczywiste i urojone

Post autor: Chromosom »

\(\displaystyle{ z=a+b\text i}\)
wcześniej można zamienić na postać iloczynową
ODPOWIEDZ