pierwiastek stopnia 4 z liczby -1
- drjudym44
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 16 paź 2011, o 20:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 2 razy
pierwiastek stopnia 4 z liczby -1
\(\displaystyle{ \sqrt[4]{-1}}\)
\(\displaystyle{ n=4}\) - to na pewno
\(\displaystyle{ |z|=1}\) tu już nie jestem pewien.
potem wzor Moivre'a, ale w tego już nie potrafię. czy mógłby ktoś pokazać mi jak te zadanie rozwiązać? najlepiej krok po kroku. jeżeli pojawią się wzory redukcyjne to też bym prosił. dzięki z góry pozdrawiam!
\(\displaystyle{ n=4}\) - to na pewno
\(\displaystyle{ |z|=1}\) tu już nie jestem pewien.
potem wzor Moivre'a, ale w tego już nie potrafię. czy mógłby ktoś pokazać mi jak te zadanie rozwiązać? najlepiej krok po kroku. jeżeli pojawią się wzory redukcyjne to też bym prosił. dzięki z góry pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony 12 gru 2011, o 20:00 przez drjudym44, łącznie zmieniany 1 raz.
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
pierwiastek stopnia 4 z liczby -1
Po pierwsze, tytuł tematu jest nieadekwatny do treści zadania.
Po drugie, moduł liczby jest zawsze dodatni.
Po trzecie, wzory redukcyjne powinieneś umieć zanim się pojawiłeś na uczelni. Nikt Ci tutaj nie da gotowca więc do pracy. I czego nie potrafisz we wzorze de Moivre'a? Napisz, to otrzymasz wskazówki.
Po drugie, moduł liczby jest zawsze dodatni.
Po trzecie, wzory redukcyjne powinieneś umieć zanim się pojawiłeś na uczelni. Nikt Ci tutaj nie da gotowca więc do pracy. I czego nie potrafisz we wzorze de Moivre'a? Napisz, to otrzymasz wskazówki.
- drjudym44
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 16 paź 2011, o 20:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 2 razy
pierwiastek stopnia 4 z liczby -1
co podstawiamy za \(\displaystyle{ x}\) w wzorze moivre'a ? u mnie na zajęciach było to \(\displaystyle{ \pi}\). wytłumaczy mi ktoś dlaczego?
wzór z wikipedii
-- 12 gru 2011, o 21:00 --
czy pierwszym pierwiastkiem jest \(\displaystyle{ \frac{1}{2} + \frac{ \sqrt{3} }{2}i}\) ?
wzór z wikipedii
-- 12 gru 2011, o 21:00 --
czy pierwszym pierwiastkiem jest \(\displaystyle{ \frac{1}{2} + \frac{ \sqrt{3} }{2}i}\) ?
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
pierwiastek stopnia 4 z liczby -1
\(\displaystyle{ x}\) to kąt, należy go obliczyć z układu równań trygonometrycznych przy wyznaczaniu postaci trygonometrycznej liczby zespolonej.
Wynik niestety błędny, ale po postaci rozwiązania widzę, że idziesz w miarę dobrym kierunku. Pokaż po kolei co robisz.
Wynik niestety błędny, ale po postaci rozwiązania widzę, że idziesz w miarę dobrym kierunku. Pokaż po kolei co robisz.
- drjudym44
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 16 paź 2011, o 20:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 2 razy
pierwiastek stopnia 4 z liczby -1
do wzoru moivre'a podstawiłem kolejno 1 jako \(\displaystyle{ |z|^{ \frac{1}{4} }}\), następnie zamiast pod x podstawiłem \(\displaystyle{ \pi}\) (nie wiem dlaczego), a pod k podstawiłem w tym przypadku 0, bo to pierwszy z 4 pierwiastków. będzie potem 0 1 2 3. po tym jest razy \(\displaystyle{ \pi}\). wszystko to podzielone przez 4. co jest źle?
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
pierwiastek stopnia 4 z liczby -1
Jeśli coś robisz i nie wiesz dlaczego, to duża szansa że robisz błąd.
Czyli rzecz jasna \(\displaystyle{ x}\) nie jest równe \(\displaystyle{ \pi}\).
Oblicz kąt nachylenia korzystając z tego, że \(\displaystyle{ \ \sin x = \frac{b}{|z|}}\) oraz \(\displaystyle{ \ \cos x = \frac{a}{|z|}}\).
Czyli rzecz jasna \(\displaystyle{ x}\) nie jest równe \(\displaystyle{ \pi}\).
Oblicz kąt nachylenia korzystając z tego, że \(\displaystyle{ \ \sin x = \frac{b}{|z|}}\) oraz \(\displaystyle{ \ \cos x = \frac{a}{|z|}}\).
Ostatnio zmieniony 13 gru 2011, o 01:23 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: \sin i \cos.
Powód: Poprawa wiadomości: \sin i \cos.
- drjudym44
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 16 paź 2011, o 20:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 2 razy
pierwiastek stopnia 4 z liczby -1
\(\displaystyle{ \cos x}\) wychodzi mi \(\displaystyle{ -1}\), a \(\displaystyle{ \sin x}\) wychodzi \(\displaystyle{ 0}\). czy to dobrze? dalej niestety nie potrafie powiedzieć jaka jest wartość \(\displaystyle{ x}\). wiem, że to chyba 2. ćwiartka, prawda? o ile te wyniki są dobre...proszę o podpowiedź i wskazówkę jak rozpoznać miarę łukową po danych dwóch argumentach.
Ostatnio zmieniony 13 gru 2011, o 01:24 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: \sin i \cos.
Powód: Poprawa wiadomości: \sin i \cos.
- drjudym44
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 16 paź 2011, o 20:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 2 razy
pierwiastek stopnia 4 z liczby -1
Możesz mi to wytłumaczyć? Sinus ma wartość 0 dla 0 stopni. cosinusoida ma wartość \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) dla -1. Jaka jest część wspólna. Pomóż, bracie...
- drjudym44
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 16 paź 2011, o 20:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 2 razy
pierwiastek stopnia 4 z liczby -1
\(\displaystyle{ - \pi}\) prawda?
jak to teraz połączyć z wartością 0 stopni sinusa?
jak to teraz połączyć z wartością 0 stopni sinusa?
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
pierwiastek stopnia 4 z liczby -1
Prawda. Lepsza postać to \(\displaystyle{ \pi}\). Zauważ teraz, że sinus jest równy też dla \(\displaystyle{ \pi}\). Zatem nasz kąt \(\displaystyle{ x = \pi}\).
- drjudym44
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 16 paź 2011, o 20:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 2 razy
pierwiastek stopnia 4 z liczby -1
czyli tak na prawdę jakimś trafem udało mi się z tym \(\displaystyle{ \pi}\), które oznaczyłem na początku?
czy w moivrze to będzie \(\displaystyle{ \frac{2 \pi }{4}}\)
?
-- 12 gru 2011, o 23:04 --
poza tym dlaczego jest to akurat \(\displaystyle{ \pi}\),a nie \(\displaystyle{ - \pi}\)???
-- 12 gru 2011, o 23:10 --
teraz to zupełnie mam mętlik. nie wiem co mam wstawić w ramach x. \(\displaystyle{ \pi}\)?
czy w moivrze to będzie \(\displaystyle{ \frac{2 \pi }{4}}\)
?
-- 12 gru 2011, o 23:04 --
poza tym dlaczego jest to akurat \(\displaystyle{ \pi}\),a nie \(\displaystyle{ - \pi}\)???
-- 12 gru 2011, o 23:10 --
teraz to zupełnie mam mętlik. nie wiem co mam wstawić w ramach x. \(\displaystyle{ \pi}\)?