zapisać cos4 przez cos

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Awatar użytkownika
Salomon777
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 168
Rejestracja: 30 lis 2010, o 12:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nigeria
Podziękował: 15 razy

zapisać cos4 przez cos

Post autor: Salomon777 »

zapisać \(\displaystyle{ cos4 \alpha}\) za pomocą \(\displaystyle{ cos \alpha}\) z jakiego wzoru skorzystać?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16323
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3245 razy

zapisać cos4 przez cos

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ \cos4\alpha=\cos(2 \cdot 2\alpha)}\)
ODPOWIEDZ