Przejrzałem forum i nie znalazłem odpowiedzi na swoje pytanie. Mianowicie chodzi mi o obliczenie takich pierwiastków:
1. \(\displaystyle{ \sqrt[6]{64}}\)
2. \(\displaystyle{ \sqrt[6]{-64}}\)
Otóż w pierwszym przypadku wychodzi, iż:
\(\displaystyle{ 64 = 64( \cos 0 + i \sin 0 )}\)
Natomiast w drugim przypadku:
\(\displaystyle{ -64 = 64 ( \cos \pi + i \sin \pi)}\).
I nie mogę dojść do tego, w jaki sposób wyznaczono wartości dla cosinusa i sinusa. W jednym jest zero, a w drugim \(\displaystyle{ \pi}\). Proszę o pomoc.
Pierwiastek z liczby ujemnej
Pierwiastek z liczby ujemnej
Ostatnio zmieniony 12 gru 2011, o 18:09 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 Instrukcji LaTeX-a.
Powód: Punkt 2.7 Instrukcji LaTeX-a.
-
- Użytkownik
- Posty: 496
- Rejestracja: 24 sie 2010, o 09:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 122 razy
Pierwiastek z liczby ujemnej
a)
\(\displaystyle{ 64=64\cdot(1+0i)\\1=\cos 0 \\ 0=\sin 0\\ 64=64\cdot( \cos 0 +i \sin 0 )}\)
Szukasz kąta, dla którego cosinus ma wartość 1, a sinus wartość 0. Takim kątem jest kąt zerowy.
b)
\(\displaystyle{ -64=64\cdot(-1+0i) \\ -1= \cos \pi \\ 0= \sin \pi\\-64=64\cdot( \cos \pi+i \sin \pi)}\)
Szukasz kąta, dla którego cosinus ma wartość -1, a sinus wartość zero. Takim kątem jest kąt o mierze równej \(\displaystyle{ \pi}\)
\(\displaystyle{ 64=64\cdot(1+0i)\\1=\cos 0 \\ 0=\sin 0\\ 64=64\cdot( \cos 0 +i \sin 0 )}\)
Szukasz kąta, dla którego cosinus ma wartość 1, a sinus wartość 0. Takim kątem jest kąt zerowy.
b)
\(\displaystyle{ -64=64\cdot(-1+0i) \\ -1= \cos \pi \\ 0= \sin \pi\\-64=64\cdot( \cos \pi+i \sin \pi)}\)
Szukasz kąta, dla którego cosinus ma wartość -1, a sinus wartość zero. Takim kątem jest kąt o mierze równej \(\displaystyle{ \pi}\)
Ostatnio zmieniony 12 gru 2011, o 18:12 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 Instrukcji LaTeX-a.
Powód: Punkt 2.7 Instrukcji LaTeX-a.