nierówności z liczbami zespolonymi

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
lubierachowac
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 479
Rejestracja: 11 gru 2011, o 20:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: czarnobyl
Podziękował: 13 razy

nierówności z liczbami zespolonymi

Post autor: lubierachowac »

\(\displaystyle{ 2 \le \left| z+i\right|<4}\)

\(\displaystyle{ \left| \frac{z+3}{z-2i} \right| \ge 2}\)

\(\displaystyle{ \overline{z-i}\ge z-1}\)
z-i ma być w sprzężeniu

prosiłbym z krótkimi objaśnieniami gdyż liczby zespolone nie chcą żebym się ich nauczył
szczególnie przypadek nr 1 jest dla mnie obcy.
Ostatnio zmieniony 11 gru 2011, o 23:40 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: "z-i ma być w sprzężeniu" - zamiast zamieszczać dodatkowe komentarze, użyj odpowiedniej komendy w LaTeX-u
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

nierówności z liczbami zespolonymi

Post autor: Chromosom »

1. jest to koło o środku w odpowiednim punkcie
2. pomnóż licznik i mianownik przez sprzężenie mianownika
3. \(\displaystyle{ z=a+b\,\text i}\)
lubierachowac
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 479
Rejestracja: 11 gru 2011, o 20:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: czarnobyl
Podziękował: 13 razy

nierówności z liczbami zespolonymi

Post autor: lubierachowac »

no dobrze ale czy mógłbyś bardziej to rozpisać? przypadek nr 1 bo dalej jakoś nie wiem...
ODPOWIEDZ