postać trygonometryczna
-
- Użytkownik
- Posty: 479
- Rejestracja: 11 gru 2011, o 20:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: czarnobyl
- Podziękował: 13 razy
postać trygonometryczna
czy w każdym przypadku mogę korzystać z tabelek funkcji trygonometrycznych i wzorów na \(\displaystyle{ \alpha _{0}}\)? no bo np jeśli wyjdą liczby inne niż w tabelce sinusów i kosinusów to ja już głupieję.
-
- Użytkownik
- Posty: 479
- Rejestracja: 11 gru 2011, o 20:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: czarnobyl
- Podziękował: 13 razy
postać trygonometryczna
na przykład wyjdzie jedna albo dwie liczby których nie ma w tabelce sinów i kosinów.
cos powiedzmy = \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt[]{3} }{5}}\) a sinus \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{5} }{2}}\) i co wtedy mam zrobić, naszkicować sinusoidę a potem? bo nie bardzo właśnie rozumiem co trzeba zrobić
cos powiedzmy = \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt[]{3} }{5}}\) a sinus \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{5} }{2}}\) i co wtedy mam zrobić, naszkicować sinusoidę a potem? bo nie bardzo właśnie rozumiem co trzeba zrobić
-
- Użytkownik
- Posty: 479
- Rejestracja: 11 gru 2011, o 20:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: czarnobyl
- Podziękował: 13 razy
postać trygonometryczna
o ludzie ale ja teoretycznie mówię. no dobra załóżmy że sinus to \(\displaystyle{ \frac{2}{ \sqrt{2} }}\) co wtedy robimy? nie możemy odczytać z tabeli bo w tabelce nie ma obu, jest sinus ale nie ma cosinusa!
Ostatnio zmieniony 11 gru 2011, o 22:27 przez lubierachowac, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
postać trygonometryczna
takiej wartości nie ma w tabelce ponieważ sinus nie może tyle wynosić, jeśli natomiast nie ma w tabelce możesz skorzystać z tablicy wartości funkcji trygonometrycznych albo szeregu Taylora dla funkcji cyklometrycznej