rozwiązać równość
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 11 gru 2011, o 20:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
rozwiązać równość
Witam!
Mam problem z tym zadaniem ;(
\(\displaystyle{ \frac{{(1+i)}^7} {{(1-i)}^9}}\)
Należy zastosować wzór Moivre'a, prowadzący mówił, że należy zrobić najpierw licznik, a później mianownik...
Mam kolokwium pojutrze i potrzebuje wyniku...
Dzięki za pomoc z góry
Mam problem z tym zadaniem ;(
\(\displaystyle{ \frac{{(1+i)}^7} {{(1-i)}^9}}\)
Należy zastosować wzór Moivre'a, prowadzący mówił, że należy zrobić najpierw licznik, a później mianownik...
Mam kolokwium pojutrze i potrzebuje wyniku...
Dzięki za pomoc z góry
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 11 gru 2011, o 20:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
rozwiązać równość
niestety powiedzial nam że nie zaliczy zadania jeżeli ktoś tak zrobi... powiedział że musi być wzorem Moivre'a...
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
rozwiązać równość
Najpierw należy pomnożyć w ten sposób, następnie zastosować wzór de Moivre'a dla otrzymanego licznika. Jeśli ktoś twierdzi inaczej, niepotrzebnie sobie utrudnia.
Zastosuj zatem wzór de Moivre'a dla licznika i mianownika oddzielnie.
Zastosuj zatem wzór de Moivre'a dla licznika i mianownika oddzielnie.
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 11 gru 2011, o 20:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
rozwiązać równość
Sprecyzuj którą metodę stosujesz. Jeśli proponowaną przeze mnie, wtedy zachodzi:
\(\displaystyle{ z=\frac{(1+\text i)^9}{(1-\text i)^7}=\frac{(1+\text i)^9\cdot(1+\text i)^7}{(1-\text i)^7\cdot(1+\text i)^7}}\)
po uproszczeniu również stosujesz wzór de Moivre'a, ale tylko raz. Jeśli natomiast liczysz metodą proponowaną przez prowadzącego, wtedy - cóż mogę więcej powiedzieć - skorzystaj ze wzoru. Wyznacz moduł i argument liczby zespolonej.
\(\displaystyle{ z=\frac{(1+\text i)^9}{(1-\text i)^7}=\frac{(1+\text i)^9\cdot(1+\text i)^7}{(1-\text i)^7\cdot(1+\text i)^7}}\)
po uproszczeniu również stosujesz wzór de Moivre'a, ale tylko raz. Jeśli natomiast liczysz metodą proponowaną przez prowadzącego, wtedy - cóż mogę więcej powiedzieć - skorzystaj ze wzoru. Wyznacz moduł i argument liczby zespolonej.
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 11 gru 2011, o 20:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 11 gru 2011, o 20:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
rozwiązać równość
mam pytanie...
jak się wyznacza kąt ???
np mając
\(\displaystyle{ x = \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ y = -\frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
jak się wyznacza kąt ???
np mając
\(\displaystyle{ x = \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ y = -\frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 11 gru 2011, o 20:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
rozwiązać równość
\(\displaystyle{ \frac{{(1+i)}^7}}\)
czy to jest \(\displaystyle{ 8 - 8i}\) ???
-- 12 gru 2011, o 21:59 --
Czy wyszedł Wam taki wynik?
\(\displaystyle{ \frac{8-8i}{-16+16i}}\)-- 13 gru 2011, o 18:48 --prosze o pomoc !!!
czy to jest \(\displaystyle{ 8 - 8i}\) ???
-- 12 gru 2011, o 21:59 --
Czy wyszedł Wam taki wynik?
\(\displaystyle{ \frac{8-8i}{-16+16i}}\)-- 13 gru 2011, o 18:48 --prosze o pomoc !!!