rozwiązać równość

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Awatar użytkownika
Salomon777
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 168
Rejestracja: 30 lis 2010, o 12:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nigeria
Podziękował: 15 razy

rozwiązać równość

Post autor: Salomon777 »

\(\displaystyle{ w^5+32i=0}\) Nie bardzo si orientuje jak to rozwiązać, byłbym wdzięczny za wytłumaczenie
Ostatnio zmieniony 11 gru 2011, o 14:43 przez Salomon777, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

rozwiązać równość

Post autor: ares41 »

\(\displaystyle{ w^5+32i=0 \Leftrightarrow w^5=-32i}\)

Przechodzisz na postać trygonometryczną i liczysz pierwiastki liczby zespolonej ze wzorku.
Awatar użytkownika
Salomon777
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 168
Rejestracja: 30 lis 2010, o 12:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nigeria
Podziękował: 15 razy

rozwiązać równość

Post autor: Salomon777 »

postać trygonometryczną zapisałem dobrze ? \(\displaystyle{ \sqrt[5]{32} ( \frac{ \pi +2 \pi k}{10}+isin \frac{ \pi +2 \pi k}{10})}\)
ODPOWIEDZ