wielomian - nienaturalne współczynniki

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
dexx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 9 gru 2011, o 12:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Podziękował: 6 razy

wielomian - nienaturalne współczynniki

Post autor: dexx »

Mam wielomian, w którym problem mi sprawiają nienaturalne współczynniki.

\(\displaystyle{ x^{3} -2 \frac{1}{4}x ^{2} +10 \frac{1}{2}x-2 \frac{1}{2} =0}\)

Jak mam naturalne współczynniki to wypisuję dzielniki wyrazu wolnego (z + i z -) i podstawiam po kolei aż wyjdzie mi 0 aby znaleźć pierwszy pierwiastek. By wyliczyć następne używam tabelek aż dojde do równania kwadratowego.
Z tym przykładem mi to nie wychodzi, pytanie jak sie rozwiązuje takie wielomiany?
aalmond
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2911
Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy

wielomian - nienaturalne współczynniki

Post autor: aalmond »

Pomnóż obustronnie przez 4 i już będą naturalne (a właściwie całkowite).
dexx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 9 gru 2011, o 12:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Podziękował: 6 razy

wielomian - nienaturalne współczynniki

Post autor: dexx »

A jaką metodą najlepiej obliczyć ten wielomian? Bo moja nie działa, x też nie da sie za bardzo wyciągnąć przed nawias.
Awatar użytkownika
Psiaczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1502
Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 475 razy

wielomian - nienaturalne współczynniki

Post autor: Psiaczek »

dexx pisze:A jaką metodą najlepiej obliczyć ten wielomian? Bo moja nie działa...

Jak to nie działa?

\(\displaystyle{ 4x^3-9x^2+42x-10=0}\)

sprawdzasz z twierdzenia o pierwiastkach wymiernych wielomianu o współczynnikach całkowitych
no i okazuje się że \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\) jest pierwiastkiem.
dexx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 9 gru 2011, o 12:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Podziękował: 6 razy

wielomian - nienaturalne współczynniki

Post autor: dexx »

Jestem cienki i nie wiedziałem o tym twierdzeniu
ODPOWIEDZ