Cześć,
Mam do was małe pytanie dotyczące pierwiastkowania liczb zespolonych. A mianowicie mam wzór na pierwiastkowanie, w którym mam podać wartość fi czyli \(\displaystyle{ \pi}\), \(\displaystyle{ 2 \pi}\), \(\displaystyle{ 2/ \pi}\) lub \(\displaystyle{ 3/2 \pi}\). I moje pytanie brzmi, skąd mam wiedzieć kiedy wybrać odpowiednią wartość?
co z tym <fi>
co z tym <fi>
\(\displaystyle{ \sqrt[4]{4} \cdot \left[ \cos \frac{\pi }{4} + i \cdot \sin \frac{ \pi }{4} \right] =...}\)
i tu właśni wartość \(\displaystyle{ \varphi}\) mam \(\displaystyle{ \pi}\) a np. przy \(\displaystyle{ \sqrt[3]{1} ,\hspace{5} \varphi}\) wynosi \(\displaystyle{ \frac{3}{2} \pi}\)
i tu właśni wartość \(\displaystyle{ \varphi}\) mam \(\displaystyle{ \pi}\) a np. przy \(\displaystyle{ \sqrt[3]{1} ,\hspace{5} \varphi}\) wynosi \(\displaystyle{ \frac{3}{2} \pi}\)
Ostatnio zmieniony 9 gru 2011, o 18:42 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
co z tym <fi>
Dalej nic nie wiadomo. Domyślam się tylko, że może chodzić o wzór na n-ty pierwiastek. Napisz dokładnie, co masz wyliczyć.