Dzieląc \(\displaystyle{ \frac{ -2\sqrt{3} + 2i}{-3-3 \sqrt{3}i }}\) wychodzi mi \(\displaystyle{ -\frac{i}{3}}\) a chyba powinna wyjść liczba w postaci \(\displaystyle{ x+iy}\). Mógłby to ktos podzielić i napisać co mu wyszło?
ps. dzieliłem mnożąc licznik i mianownik przez sprzężenie mianownika \(\displaystyle{ \left( \frac{ -2\sqrt{3} + 2i}{-3-3 \sqrt{3}i }\cdot \frac{-3+3 \sqrt{3}i }{-3+3 \sqrt{3}i}\right)}\)
dzielenie liczb zespolonych
-
- Użytkownik
- Posty: 2727
- Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 945 razy
dzielenie liczb zespolonych
Nie sprawdzałem obliczeń ale \(\displaystyle{ -\frac{i}{3}=0-\frac13i}\) czyli jest to liczba postaci \(\displaystyle{ x+iy}\). Ważne, żeby po podzieleniu nie było już jednostki urojonej w mianowniku.
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
dzielenie liczb zespolonych
Pomyliłeś się w rachunkach, powinno być \(\displaystyle{ -\frac{2i}{3}}\).
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.