mam pytanie
jesli wiemy ze
\(\displaystyle{ (e^{ \pm \pi i n})= (-1)^n}\)
ile bedzie wynosic
\(\displaystyle{ (e^{ \pm \frac{\pi}{2} in})=?}\)
podniesienie do potegi
-
- Użytkownik
- Posty: 694
- Rejestracja: 3 paź 2008, o 16:30
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 8 razy
podniesienie do potegi
Ostatnio zmieniony 9 gru 2011, o 12:52 przez bartek118, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
podniesienie do potegi
To ja też mam pytanie - a skąd to wiemy?Jacek_fizyk pisze:mam pytanie
jesli wiemy ze
\(\displaystyle{ (e^{ \pm \pi i n})= (-1)^n}\)
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 694
- Rejestracja: 3 paź 2008, o 16:30
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 8 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
podniesienie do potegi
No tak....to wiele wyjaśnia
To wynika ze wzoru Eulera:
\(\displaystyle{ e^{i\alpha}=\cos\alpha+i\sin\alpha}\)
i z własności funkcji trygonometrycznych. Podobnie możesz zapisać ogólny wzór w tym przypadku, o który pytasz.
Pozdrawiam.
To wynika ze wzoru Eulera:
\(\displaystyle{ e^{i\alpha}=\cos\alpha+i\sin\alpha}\)
i z własności funkcji trygonometrycznych. Podobnie możesz zapisać ogólny wzór w tym przypadku, o który pytasz.
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 694
- Rejestracja: 3 paź 2008, o 16:30
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 8 razy
podniesienie do potegi
szkoda, ze u nasz nie uczysz na naszej uczelni BettyBo
dla \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\) wychodzi mi cos takiego
\(\displaystyle{ e^{\frac{\pi}{2}i}=\cos(\frac{\pi}{2})+i\sin(\frac{\pi}{2})=i\sin(\frac{\pi}{2})=i}\)
natomiast
\(\displaystyle{ e^{-\frac{\pi}{2}i}=\cos(\frac{-\pi}{2})+i\sin(\frac{-\pi}{2})=-i\sin(\frac{\pi}{2})=-i}\)
tak?
ale jak to teraz uogolnic do warunku z n
\(\displaystyle{ e^{ \pm \frac{\pi}{2}in}}\)?
czy mozna tak napisac?
\(\displaystyle{ e^{ \pm \frac{\pi}{2}in}=\cos(\frac{ \pm \pi n}{2})+i\sin(\frac{ \pm \pi n}{2})}\)?
tak?
ale wtedy wynik bedzie zalezal od tego czy n jest parzyste albo nieparzyste... bo jesli n jest parzyste to przetrwaja tylko cosinusy i bedzie \(\displaystyle{ (-1)^n}\) natomiast jesli n beda nieparzyste to zostana nam tylko sinusy
dla \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\) wychodzi mi cos takiego
\(\displaystyle{ e^{\frac{\pi}{2}i}=\cos(\frac{\pi}{2})+i\sin(\frac{\pi}{2})=i\sin(\frac{\pi}{2})=i}\)
natomiast
\(\displaystyle{ e^{-\frac{\pi}{2}i}=\cos(\frac{-\pi}{2})+i\sin(\frac{-\pi}{2})=-i\sin(\frac{\pi}{2})=-i}\)
tak?
ale jak to teraz uogolnic do warunku z n
\(\displaystyle{ e^{ \pm \frac{\pi}{2}in}}\)?
czy mozna tak napisac?
\(\displaystyle{ e^{ \pm \frac{\pi}{2}in}=\cos(\frac{ \pm \pi n}{2})+i\sin(\frac{ \pm \pi n}{2})}\)?
tak?
ale wtedy wynik bedzie zalezal od tego czy n jest parzyste albo nieparzyste... bo jesli n jest parzyste to przetrwaja tylko cosinusy i bedzie \(\displaystyle{ (-1)^n}\) natomiast jesli n beda nieparzyste to zostana nam tylko sinusy
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
podniesienie do potegi
Tak. Tylko fajnie byłoby jeszcze przeskalować nawiasyJacek_fizyk pisze:czy mozna tak napisac?
\(\displaystyle{ e^{ \pm \frac{\pi}{2}in}=\cos(\frac{ \pm \pi n}{2})+i\sin(\frac{ \pm \pi n}{2})}\)?
tak?
Masz rację, wynik będzie zależał od parzystości \(\displaystyle{ n}\), ale nie do końca tak, jak napisałeś.Jacek_fizyk pisze:ale wtedy wynik bedzie zalezal od tego czy n jest parzyste albo nieparzyste... bo jesli n jest parzyste to przetrwaja tylko cosinusy i bedzie \(\displaystyle{ (-1)^n}\) natomiast jesli n beda nieparzyste to zostana nam tylko sinusy
Jeśli \(\displaystyle{ n}\) jest parzyste, czyli \(\displaystyle{ n=2k}\), to zostają tylko cosinusy i będzie \(\displaystyle{ \cos(\pm k\pi)=(-1)^k}\). W przypadku nieparzystym, czyli \(\displaystyle{ n=2k+1}\) trzeba trochę subtelniej poczynać sobie z tymi minusami. Zostaną wtedy tylko sinusy i ze wzorów redukcyjnych będzie \(\displaystyle{ \sin\left(\pm \frac{\pi}{2}}\pm k\pi\right)=\pm\cos(\pm k\pi)}\), a więc ostatecznie
\(\displaystyle{ e^{\pm \frac{\pi}{2}in}=\left\{\begin{array}{cl}(-1)^\frac{n}{2}&\quad n\ \mathrm{parzyste}\\ }\pm (-1)^\frac{n-1}{2}i}& \quad n\ \mathrm{nieparzyste}\end{array}\right.}\)
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 694
- Rejestracja: 3 paź 2008, o 16:30
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 8 razy