Własność liczb zespolonych

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
swistak40
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 31 paź 2010, o 22:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Własność liczb zespolonych

Post autor: swistak40 »

Witam! Czy ma ktoś pomysł, jak udowodnić, że \(\displaystyle{ \left| z\right| ^{n} = \left| z ^{n} \right|}\) ? Próbowałem z postaci trygonometrycznej, ale nie chce wyjść niestety. Z kolei podnoszenie do potęgi jest tu też wyjątkowo trudne. Pomożecie ?
Awatar użytkownika
Psiaczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1502
Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 475 razy

Własność liczb zespolonych

Post autor: Psiaczek »

A nie jest to natychmiastowe z własności modułu:\(\displaystyle{ \left| z _{1}z _{2} \right|=\left| z _{1} \right|\left| z _{2} \right|}\) i zasady indukcji matematycznej?
ODPOWIEDZ