Jak to rozwiązac

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
set4812
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 14 lis 2011, o 00:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Jak to rozwiązac

Post autor: set4812 »

Mam problem z zadaniem nie wiem jak sie pozbyc ułamka

\(\displaystyle{ 5-10i+ \frac{15i-25}{2-i}}\)
miodzio1988

Jak to rozwiązac

Post autor: miodzio1988 »

Mnożąc przez sprzezenie
set4812
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 14 lis 2011, o 00:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Jak to rozwiązac

Post autor: set4812 »

mnożac wszystko przez \(\displaystyle{ 2+i}\)?
miodzio1988

Jak to rozwiązac

Post autor: miodzio1988 »

set4812 pisze:mnożac wszystko przez \(\displaystyle{ 2+i}\)?
Nie. Tylko ułamek
set4812
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 14 lis 2011, o 00:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Jak to rozwiązac

Post autor: set4812 »

\(\displaystyle{ \frac{(15i-25)(2+i)}{(2-i)(2+i)} =\frac{30i-15-50-25i}{3}}\)
Tak to bedzie wyglądać??
miodzio1988

Jak to rozwiązac

Post autor: miodzio1988 »

zgadza sie
ODPOWIEDZ