postać wykładnicza liczby zespolonej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
freevolity
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 110
Rejestracja: 8 paź 2011, o 11:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Czestochowa
Podziękował: 12 razy

postać wykładnicza liczby zespolonej

Post autor: freevolity »

Krótkie pytanie na które nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi:
Jak przedstawić \(\displaystyle{ 1}\) w postaci potęgi liczby \(\displaystyle{ e}\)?
czy to może być po prostu \(\displaystyle{ e^{0}}\) ?

Spotkałam się z przekształceniem jedynki na \(\displaystyle{ e^{\pi i}}\)... ale nie wiem skąd sie to wzięło i czy w ogóle jest poprawne (źródło:zeszyt kolegi )
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

postać wykładnicza liczby zespolonej

Post autor: Chromosom »

\(\displaystyle{ e^{\pi\text i}=\cos\pi+\text i\sin\pi=-1\\ 1=e^0}\)
ODPOWIEDZ