Pochodna funkcji zmiennej zespolonej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
aszuszumalele
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 21 paź 2011, o 01:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warsaw

Pochodna funkcji zmiennej zespolonej

Post autor: aszuszumalele »

Dana mam taka funkcje

\(\displaystyle{ Z(z)= \frac{z}{\sqrt{\left(z ^{2}-1\right)}}}\)

czy pochodna tej funkcji licze tak samo jak w przypadku funkcji zmiennej rzeczywistej ?
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

Pochodna funkcji zmiennej zespolonej

Post autor: norwimaj »

Najpierw trzeba ustalić, co oznacza symbol \(\displaystyle{ \sqrt{\phantom{12}}}\), bo niestety potęgowanie w dziedzinie zespolonej bywa niejednoznaczne.
aszuszumalele
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 21 paź 2011, o 01:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warsaw

Pochodna funkcji zmiennej zespolonej

Post autor: aszuszumalele »

\(\displaystyle{ \left( z ^{2}-1 \right) ^{0.5}}\) ?
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

Pochodna funkcji zmiennej zespolonej

Post autor: norwimaj »

To nadal nie jest jednoznaczne. Dla każdej niezerowej liczby zespolonej \(\displaystyle{ z}\) istnieją dwie liczby \(\displaystyle{ w}\) takie że \(\displaystyle{ w^2=z}\). Musisz ustalić, którą z nich wybierasz. Na przykład możesz ustalić, że argument liczby \(\displaystyle{ \sqrt{z}}\) ma należeć do przedziału \(\displaystyle{ \left(-\frac{\pi}2,\frac{\pi}2\right]}\).
ODPOWIEDZ