\(\displaystyle{ \cos \frac{ \pi }{3} +1}\)
Jak mam się za to zabrac?
Poprawne jest
\(\displaystyle{ =\frac{1}{ 2} \left( e ^{ \frac{3i}{ \pi } } +e ^{ \frac{-3i}{ \pi } } \right)}\) ?
Co z tym dalej zrobic
sinus zespolony
sinus zespolony
No to liczb zespolonych Ci tutaj nie trzeba. Wartość tego cosinusa jest znana nawet w liceum...
-
- Użytkownik
- Posty: 844
- Rejestracja: 19 lis 2009, o 15:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 121 razy
- Pomógł: 156 razy
sinus zespolony
Nie rozumiem? \(\displaystyle{ \cos \frac{ \pi }{3} +1 = \frac{1}{2} + 1 = 1,5}\)
Troche bez sensu dokonywac przeksztalcen do innej postaci jesli wynik i tak wyjdzie ten sam, ale w sumie czasem sie trafiaja takie zadania.
Troche bez sensu dokonywac przeksztalcen do innej postaci jesli wynik i tak wyjdzie ten sam, ale w sumie czasem sie trafiaja takie zadania.
Ostatnio zmieniony 4 gru 2011, o 17:59 przez pawellogrd, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 89
- Rejestracja: 3 wrz 2009, o 19:30
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 1 raz
sinus zespolony
Mam odpowiedzi do tych zadan, i powinienem dojsc do postaci:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} ch1-i \frac{ \sqrt{3} }{2} sh1}\)
Jak? nie mam pojecia
+ i a nie +1 w przykladzie, przepraszam za blad
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} ch1-i \frac{ \sqrt{3} }{2} sh1}\)
Jak? nie mam pojecia
+ i a nie +1 w przykladzie, przepraszam za blad