\(\displaystyle{ z=\sin \alpha -i\cos \alpha}\)
Moduł wychodzi 1, a zależność między kątami:
\(\displaystyle{ \cos \beta =\sin \alpha \\
\sin \beta = -\cos \alpha}\)
Jaki to ma być kąt? Rozumuje chyba dobrze?
Zapisz w postaci trygonometrycznej
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Zapisz w postaci trygonometrycznej
Dobrze.
\(\displaystyle{ \cos \beta=\sin\alpha=\cos\left(\frac{\pi}{2}-\alpha\right)}\)
z czego wynikają dalej zależności między tymi kątami. Drugie równanie pokazuje, o którą chodzi.
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ \cos \beta=\sin\alpha=\cos\left(\frac{\pi}{2}-\alpha\right)}\)
z czego wynikają dalej zależności między tymi kątami. Drugie równanie pokazuje, o którą chodzi.
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Zapisz w postaci trygonometrycznej
Jakie wykresy? Jeśli cosinus jednego kąta jest równy cosinusowi drugiego kąta, to jaka jest zależność między tymi kątami?
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 89
- Rejestracja: 3 wrz 2009, o 19:30
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 1 raz
Zapisz w postaci trygonometrycznej
BettyBoo pisze:Jakie wykresy? Jeśli cosinus jednego kąta jest równy cosinusowi drugiego kąta, to jaka jest zależność między tymi kątami?
Pozdrawiam.
No właśnie nie ogarniam tego. Wartości powinny byc takie same dla obu przypadków, a są?
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Zapisz w postaci trygonometrycznej
Nie ogarniam - czego Ty właściwie nie ogarniasz....?
Jeśli \(\displaystyle{ \cos x=\cos y}\) to \(\displaystyle{ x=y+2k\pi}\) lub \(\displaystyle{ x=-y+2k\pi}\) dla pewnego całkowitego \(\displaystyle{ k}\).
Pozdrawiam.
Jeśli \(\displaystyle{ \cos x=\cos y}\) to \(\displaystyle{ x=y+2k\pi}\) lub \(\displaystyle{ x=-y+2k\pi}\) dla pewnego całkowitego \(\displaystyle{ k}\).
Pozdrawiam.