\(\displaystyle{ \left ( 1-\frac{3-i}{2} \right )^{24}}\)
mam to obliczyć... próbując wyliczyć \(\displaystyle{ \left| z\right|}\) wychodzi mi 0...
co z tym należy zrobić?
Oblicz potęgę
-
- Użytkownik
- Posty: 110
- Rejestracja: 8 paź 2011, o 11:24
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Czestochowa
- Podziękował: 12 razy
Oblicz potęgę
Ostatnio zmieniony 4 gru 2011, o 16:00 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania. Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania. Temat umieszczony w złym dziale.
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Oblicz potęgę
\(\displaystyle{ |z|}\) nie może wyjść zero. Robisz błąd rachunkowy- zapewne pod pierwiastkiem odejmujesz zamiast dodawać.
Ponadto zapisałbym:
\(\displaystyle{ 1-\frac{3-i}{2}= -\frac{1}{2}+ \frac{1}{2}i}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) można wyciągnąć przed nawias, a to,co zostanie spokojnie podnieść sobie (na chama) do drugiej potęgi, później czwartej potęgi, a reszta pójdzie banalnie.
Ponadto zapisałbym:
\(\displaystyle{ 1-\frac{3-i}{2}= -\frac{1}{2}+ \frac{1}{2}i}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) można wyciągnąć przed nawias, a to,co zostanie spokojnie podnieść sobie (na chama) do drugiej potęgi, później czwartej potęgi, a reszta pójdzie banalnie.
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Oblicz potęgę
miki999, a nie lepiej przejść na postać trygonometryczną
Wartość argumentu jest w każdych tablicach zdaje się \(\displaystyle{ \frac{3}{4}\pi}\)
freevolity,
Jak masz problem z modułem to
możesz skorzystać z
\(\displaystyle{ z \cdot \overline{z}=\left| z\right|^2}\)
Wartość argumentu jest w każdych tablicach zdaje się \(\displaystyle{ \frac{3}{4}\pi}\)
freevolity,
Jak masz problem z modułem to
możesz skorzystać z
\(\displaystyle{ z \cdot \overline{z}=\left| z\right|^2}\)
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Oblicz potęgę
mariuszm, było już z co najmniej 5 bliźniaczych tematów, w których zadawałeś to samo pytanie.
Odpowiedź brzmi: nie- przynajmniej nie dla mnie.
Odpowiedź brzmi: nie- przynajmniej nie dla mnie.