liczby zespolone
-
- Użytkownik
- Posty: 110
- Rejestracja: 8 paź 2011, o 11:24
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Czestochowa
- Podziękował: 12 razy
liczby zespolone
Witam
Szykuje mi się kolokwium z algebry wiec dziś będę bardzo potrzebować pomocy
Na początek:
\(\displaystyle{ \left | z-i \right |\leq 1\wedge 0\leq \arg (z-1)\leq \pi}\)
Zaczęłam od narysowania okręgu z pierwszej części \(\displaystyle{ (S(0,i), r=1).}\)
Dalej rozpisałam:
\(\displaystyle{ arg(z-1) na:argz-arg1...}\)
i tu mam problem. jak rozumieć ten \(\displaystyle{ "arg1"}\) i czy w ogóle wolno mi zrobić coś takiego?
Szykuje mi się kolokwium z algebry wiec dziś będę bardzo potrzebować pomocy
Na początek:
\(\displaystyle{ \left | z-i \right |\leq 1\wedge 0\leq \arg (z-1)\leq \pi}\)
Zaczęłam od narysowania okręgu z pierwszej części \(\displaystyle{ (S(0,i), r=1).}\)
Dalej rozpisałam:
\(\displaystyle{ arg(z-1) na:argz-arg1...}\)
i tu mam problem. jak rozumieć ten \(\displaystyle{ "arg1"}\) i czy w ogóle wolno mi zrobić coś takiego?
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
liczby zespolone
Argument (w interpretacji geometrycznej to kąt pomiędzy wektorem a osią \(\displaystyle{ OX}\)). \(\displaystyle{ \arg 1 =0}\)
Nie wolno.czy w ogóle wolno mi zrobić coś takiego?
-
- Użytkownik
- Posty: 110
- Rejestracja: 8 paź 2011, o 11:24
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Czestochowa
- Podziękował: 12 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 110
- Rejestracja: 8 paź 2011, o 11:24
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Czestochowa
- Podziękował: 12 razy
liczby zespolone
\(\displaystyle{ argz \le \pi}\) to na rysunku byłby kąt \(\displaystyle{ \phi}\) od 0 do 180 stopni. ale to bardziej na logikę w tym momencie liczyłam.
-
- Użytkownik
- Posty: 110
- Rejestracja: 8 paź 2011, o 11:24
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Czestochowa
- Podziękował: 12 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 110
- Rejestracja: 8 paź 2011, o 11:24
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Czestochowa
- Podziękował: 12 razy
liczby zespolone
ten w którym jest arctg?
ale kiedy nie znam swojego "a" ani swojego "b" nie bardzo mam tam co podstawić a co za tym idzie na nic mi sie on nie przyda.... chyba ;p
ale kiedy nie znam swojego "a" ani swojego "b" nie bardzo mam tam co podstawić a co za tym idzie na nic mi sie on nie przyda.... chyba ;p
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
liczby zespolone
Tak.ten w którym jest arctg?
Popatrz na to jako na ćwiartki do której musi należeć \(\displaystyle{ z}\) (a potem \(\displaystyle{ z+1}\)).
Spr. jaki jest argument dla liczb w poszczególnych ćwiartkach.