Równania sinus

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
tost
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 16 mar 2011, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Równania sinus

Post autor: tost »

Oblicz:
\(\displaystyle{ \sin (i)}\) :
\(\displaystyle{ \cos (\pi i)}\) :

Rozwiąż równania
\(\displaystyle{ \sin (z) = 10}\) :
\(\displaystyle{ \cos (z) = 1+i}\) :

Jakieś wskazówki? Proszę o pilną odpowiedz - zadania na jutro:)
\(\displaystyle{ }\)
miodzio1988

Równania sinus

Post autor: miodzio1988 »

jaką mamy definicje sinusa zespolonego?
tost
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 16 mar 2011, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Równania sinus

Post autor: tost »

Chodzi o
\(\displaystyle{ sin(iy)= \frac {e^{-y} + e^{y}}{2i}}\) ?
ODPOWIEDZ