Udowodnij tożsamość

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Pawel9922
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 19 lis 2011, o 14:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy

Udowodnij tożsamość

Post autor: Pawel9922 »

Witam mam problem z udowodnieniem takiego czegoś. Prosiłbym o jakieś wskazówki.
\(\displaystyle{ \arg \left( z _{1} \cdot z _{2} \right) = \arg z _{1} + \arg z _{2}}\)
Ostatnio zmieniony 30 lis 2011, o 17:22 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 Instrukcji LaTeX-a.
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

Udowodnij tożsamość

Post autor: ares41 »

Niech \(\displaystyle{ z_1=|z_1| \left( \cos{ \alpha_1 }+i\sin{ \alpha_1} \right) \text{ i }\ z_2=|z_2| \left( \cos{ \alpha_2 }+i\sin{ \alpha_2} \right)}\)
Policz \(\displaystyle{ z_1z_2}\)
Pawel9922
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 19 lis 2011, o 14:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy

Udowodnij tożsamość

Post autor: Pawel9922 »

i wyjdzie mi wtedy że \(\displaystyle{ \arg z _{1} + \arg z _{2} = \alpha + \beta}\)
oraz że \(\displaystyle{ \left| z_1 \right| \cdot \left| z_2 \right| \left( \cos \left( \alpha + \beta \right) + i \sin \left( \alpha + \beta \right) \right)}\) czyli że argument tego to także \(\displaystyle{ \alpha + \beta}\)
Ostatnio zmieniony 30 lis 2011, o 18:01 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 Instrukcji LaTeX-a.
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

Udowodnij tożsamość

Post autor: ares41 »

Tak. ( przy wcześniejszych oznaczeniach zamiast \(\displaystyle{ \alpha , \; \beta}\) byłoby odpowiednio \(\displaystyle{ \alpha_1 , \; \alpha_2}\) )

Po drodze korzysta się ze wzorów na sinusa i cosinusa sumy.
ODPOWIEDZ