Witam, mam do rozwiązania następujące zadania i nie mam pomysłu, jak je ugryźć.
Zadanie 1 polega na wykonaniu takiego działania:
\(\displaystyle{ 3\left(\cos \frac{ \pi }{5} + i\sin \frac{ \pi }{5}\right)\left(2-2i\right)}\)
Rozumiem, że muszę przejść całkowicie do postaci trygonometrycznej lub całkowicie do algebraicznej? Stąd, że ani jedna wersja, ani druga nie chce mi wyjść. Proszę o pomoc.
Zadanie 2 to kwestia obliczenia następującego wyrażenia:
\(\displaystyle{ \left(1+i\sqrt{3} \right) ^{8}}\).
Dochodzę do momentu, w którym otrzymuję:
\(\displaystyle{ 256\left(\cos \frac{8}{3} \pi + i\sin \frac{8}{3} \pi\right)}\).
Nie wiem, co zrobić z tym osiem trzecich pi. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam!
Działania na liczbach zespolonych - podstawy.
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Działania na liczbach zespolonych - podstawy.
Dobrze rozumiesz. Pokaż obliczenia.Rozumiem, że muszę przejść całkowicie do postaci trygonometrycznej lub całkowicie do algebraicznej? Stąd, że ani jedna wersja, ani druga nie chce mi wyjść. Proszę o pomoc.
\(\displaystyle{ \cos(x)=\cos(x-2\pi)}\)Nie wiem, co zrobić z tym osiem trzecich pi.
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 21 sty 2007, o 12:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Goowice
- Podziękował: 4 razy
Działania na liczbach zespolonych - podstawy.
Co do pierwszego zadania, to już to łapię, przeoczyłem po prostu coś w obliczeniach.
Co do drugiego, to mam jeszcze pewną wątpliwość.
Rozumiem, że \(\displaystyle{ \cos ( x) = \cos ( x - 2 \pi )}\) występuje tylko dla tego konkretnego przykładu?
Bo przykładowo, gdy otrzymamy \(\displaystyle{ \frac{49}{4} \pi}\), to musimy użyć innego równania?
Co do drugiego, to mam jeszcze pewną wątpliwość.
Rozumiem, że \(\displaystyle{ \cos ( x) = \cos ( x - 2 \pi )}\) występuje tylko dla tego konkretnego przykładu?
Bo przykładowo, gdy otrzymamy \(\displaystyle{ \frac{49}{4} \pi}\), to musimy użyć innego równania?
Ostatnio zmieniony 28 lis 2011, o 22:14 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 Instrukcji LaTeX-a.
Powód: Punkt 2.7 Instrukcji LaTeX-a.
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Działania na liczbach zespolonych - podstawy.
Częsta przypadłość w przypadku tych liczbCo do pierwszego zadania, to już to łapię, przeoczyłem po prostu coś w obliczeniach.
W takim razie: \(\displaystyle{ \cos x=\cos(x \pm 2k\pi), \quad k \in \mathbb{N}}\). A wynika to z tego, że sinus i kosinus są funkcjami okresowymi o okresie \(\displaystyle{ 2 \pi}\).o musimy użyć innego równania?
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 21 sty 2007, o 12:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Goowice
- Podziękował: 4 razy
Działania na liczbach zespolonych - podstawy.
Dzięki za podpowiedzi, objaśniło mi to wiele.
Teraz mam problem z takim przykładem:
Mam obliczyć równania w zbiorze liczb zespolonych. Wiem, że wiąże się z to z deltą, pierwiastkami i generalnie zasada podobna jak liczenie równania kwadratowego. Co jednak dzieje się w takim przypadku?
\(\displaystyle{ z ^{2} + 3z + 3 - i = 0}\)
Rozumiem, że a=1, b =3, c=3 - i.
Ale przy liczeniu delty dochodzę do momentu, kiedy delta wychodzi równa -3 + 4i. Co w związku z tym wynikiem robimy dalej?
Teraz mam problem z takim przykładem:
Mam obliczyć równania w zbiorze liczb zespolonych. Wiem, że wiąże się z to z deltą, pierwiastkami i generalnie zasada podobna jak liczenie równania kwadratowego. Co jednak dzieje się w takim przypadku?
\(\displaystyle{ z ^{2} + 3z + 3 - i = 0}\)
Rozumiem, że a=1, b =3, c=3 - i.
Ale przy liczeniu delty dochodzę do momentu, kiedy delta wychodzi równa -3 + 4i. Co w związku z tym wynikiem robimy dalej?
- Psiaczek
- Użytkownik
- Posty: 1502
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 475 razy
Działania na liczbach zespolonych - podstawy.
szukamy \(\displaystyle{ x,y \in R}\) takich, że \(\displaystyle{ (x+iy)^2=-3+4i}\)Kamlor pisze: Ale przy liczeniu delty dochodzę do momentu, kiedy delta wychodzi równa -3 + 4i. Co w związku z tym wynikiem robimy dalej?
\(\displaystyle{ (x^2-y^2)+i2xy=-3+4i}\)
porównując części rzeczywiste i urojone dostaniemy układ \(\displaystyle{ x^2-y^2=-3,xy=2}\)
rozwiązania tego układu to \(\displaystyle{ x=1,y=2 \vee x=-1,y=-2}\)
zatem pierwiastkami z liczby \(\displaystyle{ -3+4i}\) są \(\displaystyle{ 1+2i}\) oraz \(\displaystyle{ -1-2i}\). Dowolny z tych pierwiastków możesz wstawić jako pierwiastek z delty do wzorów równania kwadratowego.