Rozwiąż nierówność

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
mati1717
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 121
Rejestracja: 19 lis 2009, o 21:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 15 razy

Rozwiąż nierówność

Post autor: mati1717 »

\(\displaystyle{ |z+i-1|<3 \\ |x+iy+i-1|<3 \\ |x-1+i(y+1)|<3}\)
Korzystam z \(\displaystyle{ \sqrt {x^{2}}=|x|}\)
Czyli: \(\displaystyle{ \sqrt{(x-1)^{2}+i^{2}(y+1)^{2}}<3 \ /^{2} \\ (x-1)^{2}-(y+1)^{2}<9}\)
Dobrze robię?? Moje wątpliwości dotyczą tego \(\displaystyle{ i^{2}}\) ...
Ostatnio zmieniony 24 lis 2011, o 08:04 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

Rozwiąż nierówność

Post autor: BettyBoo »

Korzystam z \(\displaystyle{ \sqrt {x^{2}}=|x|}\)
A może byś tak skorzystał z definicji modułu liczby zespolonej?
Czyli: \(\displaystyle{ \sqrt{(x-1)^{2}+i^{2}(y+1)^{2}}<3}\)
Nie. \(\displaystyle{ \sqrt{(x-1)^{2}+(y+1)^{2}}<3}\)

Pozdrawiam.
mati1717
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 121
Rejestracja: 19 lis 2009, o 21:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 15 razy

Rozwiąż nierówność

Post autor: mati1717 »

Już wiem Dzięki wielkie
ODPOWIEDZ