Dzielenie potęg liczb zespolonych

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
MrParadox
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 3 lis 2010, o 15:40
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

Dzielenie potęg liczb zespolonych

Post autor: MrParadox »

Witam, mam problem z zadaniem 8.21 ze zbioru "Analiza Matematyczna w Zadaniach" autorstwa W. Krysickiego i L. Włodarskiego. Zadanie wygląda tak:

\(\displaystyle{ \frac{\left( 1+i\right) ^{n}}{\left( 1-i\right) ^{n-2}}}\), gdzie n jest liczbą naturalną.

Niestety mimo najszczerszych chęci nie wychodzi mi nic sensownego. Czy ktoś ma może pomysł jak to zadanie rozwiązać?
Marcinek665
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1824
Rejestracja: 11 sty 2007, o 20:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice, Warszawa
Podziękował: 73 razy
Pomógł: 228 razy

Dzielenie potęg liczb zespolonych

Post autor: Marcinek665 »

Przejdź na postać trygonometryczną.
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

Dzielenie potęg liczb zespolonych

Post autor: ares41 »

Nie ma takiej potrzeby.
Wystarczy zauważyć, że
\(\displaystyle{ \frac{\left( 1+i\right) ^{n}}{\left( 1-i\right) ^{n-2}}=\left(\frac{ 1+i}{ 1-i} \right) ^{n} \cdot \left( 1-i \right) ^{2}=-2i \cdot \left( \frac{ \left( 1+i \right) ^2}{1+1} \right) ^{n}=-2i \cdot i^n=-2i^{n+1}=\\= \frac{2}{i^2} \cdot i^{n+1}=2i^{n-1}}\)
ODPOWIEDZ