Znaleźc o ile istnieją liczby rzeczywiste x i y spełniające
-
- Użytkownik
- Posty: 121
- Rejestracja: 19 lis 2009, o 21:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 15 razy
Znaleźc o ile istnieją liczby rzeczywiste x i y spełniające
\(\displaystyle{ x\frac{3 + i}{3 - i}+y \left( \frac{4-i}{1-3i} \right) ^{2}= 1+i}\)
Ostatnio zmieniony 23 lis 2011, o 08:18 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skalowanie nawiasów.
Powód: Skalowanie nawiasów.
-
- Użytkownik
- Posty: 121
- Rejestracja: 19 lis 2009, o 21:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 15 razy
Znaleźc o ile istnieją liczby rzeczywiste x i y spełniające
Udało mi się doprowadzić do takiej postaci: \(\displaystyle{ x\frac{10}{8-6i}+y\frac{15-8i}{-8-6i}=1+i}\) Nie wem co dalej niestety...
Ostatnio zmieniony 23 lis 2011, o 18:34 przez mati1717, łącznie zmieniany 1 raz.
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Znaleźc o ile istnieją liczby rzeczywiste x i y spełniające
Tutaj pozbądź się części urojonej z mianownika.\(\displaystyle{ \frac{10}{8-6i}}\)
Ponadto
\(\displaystyle{ \left( \frac{4-i}{1-3i} \right) ^{2} \neq \frac{17-8i}{10-6i}}\)
Przelicz to porządnie.
Następnie doprowadź lewą stronę do postaci \(\displaystyle{ a+bi}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 121
- Rejestracja: 19 lis 2009, o 21:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 15 razy
Znaleźc o ile istnieją liczby rzeczywiste x i y spełniające
Wystarczy pomnożyć przez sprzężenie chcąc pozbyć się części urojonej ??
-
- Użytkownik
- Posty: 121
- Rejestracja: 19 lis 2009, o 21:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 15 razy
Znaleźc o ile istnieją liczby rzeczywiste x i y spełniające
A więc: \(\displaystyle{ x \left( \frac{4}{5}+\frac{3}{5}i \right) +y \left( {\frac{-72+154i}{100} \right) =1+i}\) ??
Ostatnio zmieniony 23 lis 2011, o 18:57 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skalowanie nawiasów.
Powód: Skalowanie nawiasów.
-
- Użytkownik
- Posty: 121
- Rejestracja: 19 lis 2009, o 21:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 15 razy
Znaleźc o ile istnieją liczby rzeczywiste x i y spełniające
\(\displaystyle{ \frac {4x}{5} + \frac{-72y}{100}+i \left( \frac{3x}{5}+\frac{154y}{100}\right)=1+i}\) I teraz już podstawiam. Hmmm... W odpowiedziach mam że \(\displaystyle{ x=2, \ y=3}\) . Możliwe, że zła odpowiedź jest ??
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Znaleźc o ile istnieją liczby rzeczywiste x i y spełniające
Jeżeli treść jest przepisana poprawnie to mamy błąd w odpowiedziach.
Bo porównanie części rzeczywistych i urojonych sprowadza się do rozwiązania układu równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac {4x}{5} + \frac{-18y}{25}=1\\ \frac{3x}{5}+\frac{77y}{50}=1 \end{cases}}\)
Bo porównanie części rzeczywistych i urojonych sprowadza się do rozwiązania układu równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac {4x}{5} + \frac{-18y}{25}=1\\ \frac{3x}{5}+\frac{77y}{50}=1 \end{cases}}\)