mam taki układ równań, jak rozwiązać pierwszy warunek?? drugi wiem, a w tym pierwszym zastanawia mnie co to znaczy \(\displaystyle{ Im*i}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} |Im(z - i)| \le Re(z)\\|z+3| \le 4\end{cases}}\)
Przedstaw na płaszczyźnie zespolonej.
-
- Użytkownik
- Posty: 2727
- Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 945 razy
Przedstaw na płaszczyźnie zespolonej.
Jeżeli podstawisz \(\displaystyle{ z=x+iy}\) to pierwszy warunek daje nam
\(\displaystyle{ |Im(z-i)|\le Rez}\)
\(\displaystyle{ |Im(x+(y-1)i|\le Re(x+iy)}\)
\(\displaystyle{ |y-1|\le x}\)
czyli zwykła nierówność rzeczywista z wartością bezwzględną.
\(\displaystyle{ |Im(z-i)|\le Rez}\)
\(\displaystyle{ |Im(x+(y-1)i|\le Re(x+iy)}\)
\(\displaystyle{ |y-1|\le x}\)
czyli zwykła nierówność rzeczywista z wartością bezwzględną.