Zobrazować na płaszczyźnie zespolonej zbiór

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
damian18833
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 138
Rejestracja: 12 wrz 2009, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 16 razy

Zobrazować na płaszczyźnie zespolonej zbiór

Post autor: damian18833 »

Zobrazować na płaszczyźnie zespolonej zbiór:
\(\displaystyle{ D= \left\{ z \in \mathbb{C} :5 \le | \left( 4-3i \right) z+1-i| \le 10 \right\}}\)

Zobrazować umiem ale nie mam pojęcia jak to poprawnie obliczyć.
Ostatnio zmieniony 21 lis 2011, o 19:33 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
kkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 578
Rejestracja: 2 paź 2007, o 19:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ww
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 35 razy

Zobrazować na płaszczyźnie zespolonej zbiór

Post autor: kkk »

podpowiedź:
wyciągnij przed dany moduł: \(\displaystyle{ \left| 4 - 3i\right|}\) i go oblicz.
damian18833
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 138
Rejestracja: 12 wrz 2009, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 16 razy

Zobrazować na płaszczyźnie zespolonej zbiór

Post autor: damian18833 »

Moduł będzie wynosił 5
kkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 578
Rejestracja: 2 paź 2007, o 19:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ww
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 35 razy

Zobrazować na płaszczyźnie zespolonej zbiór

Post autor: kkk »

No tak, więc dzielisz stronami przez to 5.
Pod modułem zostaje z - (...) i to już powinieneś być w stanie narysować.
ODPOWIEDZ