Oblicz (stosujac wzor de Moivre'a?)

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
tbensz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 20 lis 2011, o 11:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

Oblicz (stosujac wzor de Moivre'a?)

Post autor: tbensz »

Cześć.
Mam coś takiego do obliczenia:

\(\displaystyle{ \frac{8(1-i)^{20} }{ (1+i)^{25} }}\)

I teraz zastanawiam się jak się do tego zabrać? Najpierw osobno policzyć licznik i mianownik, a potem podstawić i wyliczyć? Jeżeli tak, to:

Wartość licznika wychodzi 8 razy \(\displaystyle{ 2^{10}}\).

Natomiast jeżeli chodzi o mianownik to zatrzymałem się na poziomie \(\displaystyle{ \sqrt{2}^{25}(cos \frac{II}{4} + isin \frac{II}{4})}\) i nie wiem jak dalej to obliczyć.

Dziękuje za wszelkie podpowiedzi.
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Oblicz (stosujac wzor de Moivre'a?)

Post autor: Kartezjusz »

Pomnóż mianownik przez sprzężenie. Pozbędziesz się go. licznik dostaniesz do potęgi 45.
tbensz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 20 lis 2011, o 11:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

Oblicz (stosujac wzor de Moivre'a?)

Post autor: tbensz »

Dziękuje za odpowiedź.

czyli:

\(\displaystyle{ \frac{8(1-i)^{20} \cdot (1-i)^{25} }{ (1+i)^{25} \cdot (1-i)^{25} }}\)

i wtedy mianownik = 1? Z razy Z sprzężone = 1?

Niestety nadal nie wiem jak obliczyć \(\displaystyle{ \sqrt{2}^{25}(cos \frac{7}{4}II + isin \frac{7}{4}II)}\)
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Oblicz (stosujac wzor de Moivre'a?)

Post autor: Kartezjusz »

jak zrobisz to co Ci sugerowałem powinno Ci wyjść
\(\displaystyle{ \frac{8}{2^{25}} \cdot (1-i)^{45}}\) jak masz normalnych wykładowców ,to powinni pozwolić ci zostawić w postaci potęga razy liczba ze wzoru Moivre'a
ODPOWIEDZ