Witam
Mam problem z rozwiązaniem pewnych zadań, a mianowicie:
1) \(\displaystyle{ z^4 + 8z=0}\)
2) \(\displaystyle{ (-i)^{2006}}\)
3) \(\displaystyle{ \left| z\right| =- \pi - \pi xi}\)
4) \(\displaystyle{ |z+1-i|>/1}\)
Z góry dziękuję za pomoc
Działania - liczby zespolone
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 20 lis 2011, o 23:18
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
Działania - liczby zespolone
Ostatnio zmieniony 21 lis 2011, o 11:48 przez Frey, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
Działania - liczby zespolone
1. wyłącz \(\displaystyle{ z}\) przed nawias
2. \(\displaystyle{ (-i)^{2006}=\bigl((-i)^2\bigr)^{1003}}\)
3, 4. na podstawie definicji modułu
2. \(\displaystyle{ (-i)^{2006}=\bigl((-i)^2\bigr)^{1003}}\)
3, 4. na podstawie definicji modułu