Równanie zespolone (ułamki po prawej i lewej stronie)

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Hubert Multana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 2 wrz 2010, o 00:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 4 razy

Równanie zespolone (ułamki po prawej i lewej stronie)

Post autor: Hubert Multana »

Witam,

zadanie z książki Skoczylas, Jurlewicz

\(\displaystyle{ \frac{x+yi}{x-yi} = \frac{9-2i}{9+2i}}\)

Próbowałem mnożyć oba mianowniki przez ich sprzężenia i doszedłem do następującej postaci:

\(\displaystyle{ \frac{ x^{2} - y^{2} + 2xyi}{x ^{2} +y ^{2} } = \frac{77-36i}{85}}\)
i nie bardzo wiem co dalej z tym zrobić.
octahedron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3568
Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 910 razy

Równanie zespolone (ułamki po prawej i lewej stronie)

Post autor: octahedron »

Ale co tu jest do policzenia? Bo \(\displaystyle{ x,y}\) się z tego nie wyznaczy.
Hubert Multana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 2 wrz 2010, o 00:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 4 razy

Równanie zespolone (ułamki po prawej i lewej stronie)

Post autor: Hubert Multana »

Znaleźć x i y rzeczywiste spełniające równanie.
Awatar użytkownika
Psiaczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1502
Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 475 razy

Równanie zespolone (ułamki po prawej i lewej stronie)

Post autor: Psiaczek »

Hubert Multana pisze:Znaleźć x i y rzeczywiste spełniające równanie.
wymnóż \(\displaystyle{ (x+iy)(9+2i)=(x-iy)(9-2i)}\)

po redukcji dojdziesz do \(\displaystyle{ 2x+9y=0}\)

każda para \(\displaystyle{ x,y}\) ktora to spełnia z wyjątkiem \(\displaystyle{ (0,0)}\) jest dobra
ODPOWIEDZ