Witam. Prosiłbym o pomoc:
\(\displaystyle{ \sqrt [4] {-4}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt [3] {32i}}\).
Z góry dziękuję.
obliczyć i narysować na płaszcz. pierwiastki
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
obliczyć i narysować na płaszcz. pierwiastki
\(\displaystyle{ \sqrt[n]{re^{i\varphi}}=\sqrt[n]{r}e^{i\frac{\varphi+2k\pi}{n}},\ k=0,1,...,n-1\\
w=\sqrt[4]{-4}=\sqrt[4]{-4e^{i\pi}}\\
w_1=\sqrt[4]{4}e^{i\frac{\pi}{4}}\\
w_2=\sqrt[4]{4}e^{i\frac{3\pi}{4}}\\
w_3=\sqrt[4]{4}e^{i\frac{5\pi}{4}}\\
w_3=\sqrt[4]{4}e^{i\frac{7\pi}{4}}\\
w=\sqrt[3]{32i}=\sqrt[3]{32e^{i\frac{\pi}{2}}}\\
w_1=2\sqrt[3]{4}e^{i\frac{\pi}{6}}\\
w_2=2\sqrt[3]{4}e^{i\frac{5\pi}{6}}\\
w_3=2\sqrt[3]{4}e^{i\frac{9\pi}{6}}\\}\)
w=\sqrt[4]{-4}=\sqrt[4]{-4e^{i\pi}}\\
w_1=\sqrt[4]{4}e^{i\frac{\pi}{4}}\\
w_2=\sqrt[4]{4}e^{i\frac{3\pi}{4}}\\
w_3=\sqrt[4]{4}e^{i\frac{5\pi}{4}}\\
w_3=\sqrt[4]{4}e^{i\frac{7\pi}{4}}\\
w=\sqrt[3]{32i}=\sqrt[3]{32e^{i\frac{\pi}{2}}}\\
w_1=2\sqrt[3]{4}e^{i\frac{\pi}{6}}\\
w_2=2\sqrt[3]{4}e^{i\frac{5\pi}{6}}\\
w_3=2\sqrt[3]{4}e^{i\frac{9\pi}{6}}\\}\)