Pierwiastki i rozkład wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 117
- Rejestracja: 17 sty 2010, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dolny Śląsk
- Podziękował: 5 razy
Pierwiastki i rozkład wielomianu
Oblicz pierwiastki
a) \(\displaystyle{ (-i) ^{1/2}}\)
b) \(\displaystyle{ (i) ^{1/3}}\)
Rozłóż na iloczyn wielomianów 1 lub 2 stopnia
\(\displaystyle{ x^{6}+27=0}\)
Mógłby ktoś wytłumaczyć mi krok po kroku jak to zrobić? Szukałem na forum, ale nic z tego nie rozumiem. Proszę o choćby plan działania (taki bardziej szczegółowy). Z góry dziękuję.
a) \(\displaystyle{ (-i) ^{1/2}}\)
b) \(\displaystyle{ (i) ^{1/3}}\)
Rozłóż na iloczyn wielomianów 1 lub 2 stopnia
\(\displaystyle{ x^{6}+27=0}\)
Mógłby ktoś wytłumaczyć mi krok po kroku jak to zrobić? Szukałem na forum, ale nic z tego nie rozumiem. Proszę o choćby plan działania (taki bardziej szczegółowy). Z góry dziękuję.
Ostatnio zmieniony 19 lis 2011, o 22:20 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa ortografii w nazwie tematu,
Powód: Poprawa ortografii w nazwie tematu,
-
- Użytkownik
- Posty: 117
- Rejestracja: 17 sty 2010, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dolny Śląsk
- Podziękował: 5 razy
Pierwiastki i rozkład wielomianu
1a)
\(\displaystyle{ z=r \left( \cos \alpha +i \sin \alpha \right) \\
i= \left( \cos 90+i \sin 90 \right) \\
z ^{3} =i \\
r ^{3} \left( \cos 3\alpha +i \sin 3\alpha \right) = \left( \cos 90+i \sin 90 \right)}\)
i dalej nie wiem co robic zeby obliczyc te pierwiastki
1b)
\(\displaystyle{ z ^{2} =-i \\
z=r \left( \cos \alpha +i \sin \alpha \right) \\
z ^{2}= r ^{2} \left( \cos 2\alpha +i \sin 2\alpha \right)}\)
tutaj nawet nie wiem jak zapisać trygonometrycznie \(\displaystyle{ -i}\), a potem to samo co wyżej.
2)to zauważyłem. ale chodzi mi raczej jak rozłożyć taki wielomian na iloczyn innych. Mam liczyć wszystkie 6 pierwiastków a potem \(\displaystyle{ (x-x_1)(x-x_2)...(x-x_6)}\)? Prosze o wytłumaczenie w krokach jak to sie robi.
\(\displaystyle{ z=r \left( \cos \alpha +i \sin \alpha \right) \\
i= \left( \cos 90+i \sin 90 \right) \\
z ^{3} =i \\
r ^{3} \left( \cos 3\alpha +i \sin 3\alpha \right) = \left( \cos 90+i \sin 90 \right)}\)
i dalej nie wiem co robic zeby obliczyc te pierwiastki
1b)
\(\displaystyle{ z ^{2} =-i \\
z=r \left( \cos \alpha +i \sin \alpha \right) \\
z ^{2}= r ^{2} \left( \cos 2\alpha +i \sin 2\alpha \right)}\)
tutaj nawet nie wiem jak zapisać trygonometrycznie \(\displaystyle{ -i}\), a potem to samo co wyżej.
2)to zauważyłem. ale chodzi mi raczej jak rozłożyć taki wielomian na iloczyn innych. Mam liczyć wszystkie 6 pierwiastków a potem \(\displaystyle{ (x-x_1)(x-x_2)...(x-x_6)}\)? Prosze o wytłumaczenie w krokach jak to sie robi.
Ostatnio zmieniony 19 lis 2011, o 21:59 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 117
- Rejestracja: 17 sty 2010, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dolny Śląsk
- Podziękował: 5 razy
Pierwiastki i rozkład wielomianu
\(\displaystyle{ (x ^{2})^{3}+3 ^{3} =(x ^{2} +3)(x ^{4} -3x ^{2} +9)}\)
i kompletnie nie wiem jak sie za to zabrac. mam na przykład \(\displaystyle{ (x ^{2} +3)}\). Jak zabrąc sie za jego rozkład? Jak przejść z tego na postać trygonometryczną i co robić dalej? Albo czy jest jakiś inny sposób, który mógłym wykorzystać nie tylko do tego ale i np do drugiego wielomianu w tym zadaniu?
i kompletnie nie wiem jak sie za to zabrac. mam na przykład \(\displaystyle{ (x ^{2} +3)}\). Jak zabrąc sie za jego rozkład? Jak przejść z tego na postać trygonometryczną i co robić dalej? Albo czy jest jakiś inny sposób, który mógłym wykorzystać nie tylko do tego ale i np do drugiego wielomianu w tym zadaniu?
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Pierwiastki i rozkład wielomianu
\(\displaystyle{ x ^{2} +3=0 \Leftrightarrow x^2=-3 \Leftrightarrow x\in \left\{ i\sqrt{3} ; - i \sqrt{3} \right\}}\)
\(\displaystyle{ x ^{4} -3x ^{2} +9=(x^2+3)^2-9x^2=(x^2+3)^2-(3x)^2=\ldots}\)
\(\displaystyle{ x ^{4} -3x ^{2} +9=(x^2+3)^2-9x^2=(x^2+3)^2-(3x)^2=\ldots}\)
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Pierwiastki i rozkład wielomianu
Tak. Teraz dla każdego z wyrażeń w nawiasach wyznacz jego pierwiastki - postępujesz jak w przypadku każdego równania kwadratowego - delta i pierwiastki.
-
- Użytkownik
- Posty: 117
- Rejestracja: 17 sty 2010, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dolny Śląsk
- Podziękował: 5 razy
Pierwiastki i rozkład wielomianu
delta wyszła mi -3 a pierwiastki
\(\displaystyle{ x= \frac{3- \sqrt{3} i}{2}}\) i \(\displaystyle{ x= \frac{3+ \sqrt{3} i}{2}}\) z pierwszego i
\(\displaystyle{ x= \frac{-3- \sqrt{3} i}{2}}\) i \(\displaystyle{ x= \frac{-3+ \sqrt{3} i}{2}}\) z drugiego. Dobrze? I co dalej?
\(\displaystyle{ x= \frac{3- \sqrt{3} i}{2}}\) i \(\displaystyle{ x= \frac{3+ \sqrt{3} i}{2}}\) z pierwszego i
\(\displaystyle{ x= \frac{-3- \sqrt{3} i}{2}}\) i \(\displaystyle{ x= \frac{-3+ \sqrt{3} i}{2}}\) z drugiego. Dobrze? I co dalej?
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Pierwiastki i rozkład wielomianu
Masz więc łącznie sześć pierwiastków, możesz zatem zapisać ten wielomian jako \(\displaystyle{ (x-x_1)(x-x_2)...(x-x_6)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 117
- Rejestracja: 17 sty 2010, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dolny Śląsk
- Podziękował: 5 razy
Pierwiastki i rozkład wielomianu
Dzięki za pomoc przy tym. A mógłbym prosić jeszce o drobną pomoc przy innym wielomianie?
\(\displaystyle{ x ^{12}+ x^{8} +x ^{4} +1}\)
Rozłóżyć na iloczyn rzeczywistych wielomianów stopnia 1 lub 2
\(\displaystyle{ x ^{12}+ x^{8} +x ^{4} +1}\)
Rozłóżyć na iloczyn rzeczywistych wielomianów stopnia 1 lub 2
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Pierwiastki i rozkład wielomianu
\(\displaystyle{ x ^{12}+ x^{8} +x ^{4} +1=x^8(x^4+1)+x^4+1=(x^8+1)(x^4+1)}\)
Skorzystaj ze wzorów na pierwiastki z liczby zespolonej.
Skorzystaj ze wzorów na pierwiastki z liczby zespolonej.
-
- Użytkownik
- Posty: 117
- Rejestracja: 17 sty 2010, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dolny Śląsk
- Podziękował: 5 razy
Pierwiastki i rozkład wielomianu
1) I musze policzyc 8 z pierwszego i 4 z drugiego czy wystarczy tylko te z pierwszego bo te 4 z drugiego juz beda w tym zawarte?
2) I jeszce jedno. Jak mam policzyć pierwiastki \(\displaystyle{ \sqrt{4i-3}}\) to po podstawieniu dostaję funkcję dwukwadratową i wychodzi mi \(\displaystyle{ b^{2}=4}\) i \(\displaystyle{ b ^{2} =-1}\). W ksiązce ten drugi przypadek jest pominięty. To znaczy, że w takich przypadkach pomija się to, gdy \(\displaystyle{ b ^{2}<0}\)?
2) I jeszce jedno. Jak mam policzyć pierwiastki \(\displaystyle{ \sqrt{4i-3}}\) to po podstawieniu dostaję funkcję dwukwadratową i wychodzi mi \(\displaystyle{ b^{2}=4}\) i \(\displaystyle{ b ^{2} =-1}\). W ksiązce ten drugi przypadek jest pominięty. To znaczy, że w takich przypadkach pomija się to, gdy \(\displaystyle{ b ^{2}<0}\)?