Witam,
Mam dwa równania zespolone, które rozwiązałem jednakże otrzymane wyniki po podstawieniu nie dają pożądanej wartości. Prosiłbym o sprawdzenie czy w ogóle dobrze się do tego zabieram.
a)
\(\displaystyle{ z ^{2} +6z+10 = 0\\
\sigma ^{2} = -4\\
\sigma = \sqrt{-4}\\
\left| z\right| = 4\\
\sin \alpha = 0\\
\cos \alpha = -1\\
\alpha = \pi}\)
Z wzoru De Moivre'a \(\displaystyle{ W_0 = 2, W_1 = - 2}\)
I moje rozwiązania to \(\displaystyle{ z_1= -4}\) i \(\displaystyle{ z_2=-2}\)
b)
\(\displaystyle{ z ^{2} -3z+3-i=0\\
\sigma = \sqrt{-3-4i} \\
\begin{cases} xy=-2\\ x ^{2}-y ^{2} =-3 \end{cases}}\)
Wyszło z układy równań: \(\displaystyle{ x=1}\) i \(\displaystyle{ y=2 \vee x=1}\) i \(\displaystyle{ y=-2}\)
Czyli mam dwie sigmy: \(\displaystyle{ 1+2i}\) oraz \(\displaystyle{ 1-2i}\) z których wyszły mi rozwiązania \(\displaystyle{ 1-i, 2+i, 1+i}\) oraz \(\displaystyle{ 2-i}\)
Co tu ja źle robię ?
Pozdrawiam
Równania zespolone
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 17 lis 2011, o 23:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 1 raz
Równania zespolone
Ostatnio zmieniony 18 lis 2011, o 00:19 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Równania zespolone
1) \(\displaystyle{ \sqrt{-4}=\pm 2i}\).
2) Pomyliłeś się. Powinno być \(\displaystyle{ x=1, y=-2 \vee x=-1, y=2}\). A rozwiązania muszą być dokładnie 2, bo to pierwiastki wielomianu stopnia 2.
Pozdrawiam.
2) Pomyliłeś się. Powinno być \(\displaystyle{ x=1, y=-2 \vee x=-1, y=2}\). A rozwiązania muszą być dokładnie 2, bo to pierwiastki wielomianu stopnia 2.
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 17 lis 2011, o 23:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 1 raz
Równania zespolone
1) Czyli sigma to \(\displaystyle{ \pm 2i}\) jak rozumiem ?
Czyli jak za sigme do wzoru na pierwistki sobie ją podstawie to mam rozwiązania \(\displaystyle{ -3-i}\) oraz \(\displaystyle{ -3+i}\) .
Takie są dobre ?
2) No ok podstawiłem pod sigmy teraz te wartości i mam sigmy \(\displaystyle{ 1-2i}\) oraz \(\displaystyle{ -1+2i}\) , ale nadal otrzymane pierwiastki nie zerują mi równań.
PS: Bardzo dziękuję za odpowiedź o tej porze
Czyli jak za sigme do wzoru na pierwistki sobie ją podstawie to mam rozwiązania \(\displaystyle{ -3-i}\) oraz \(\displaystyle{ -3+i}\) .
Takie są dobre ?
2) No ok podstawiłem pod sigmy teraz te wartości i mam sigmy \(\displaystyle{ 1-2i}\) oraz \(\displaystyle{ -1+2i}\) , ale nadal otrzymane pierwiastki nie zerują mi równań.
PS: Bardzo dziękuję za odpowiedź o tej porze
Ostatnio zmieniony 18 lis 2011, o 00:20 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Pamiętaj, że LaTeX nie widzi spacji.
Powód: Pamiętaj, że LaTeX nie widzi spacji.
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Równania zespolone
Tak.andegrand pisze:1) Czyli sigma to \(\displaystyle{ \pm 2i}\) jak rozumiem ?
Tak.andegrand pisze:Czyli jak za sigme do wzoru na pierwistki sobie ją podstawie to mam rozwiązania \(\displaystyle{ -3-i oraz -3+i}\).
Takie są dobre ?
Rozwiązania to \(\displaystyle{ 2-i,\ 1+i}\). U mnie się zeruje wszystko co trzebaandegrand pisze: 2) No ok podstawiłem pod sigmy teraz te wartości i mam sigmy \(\displaystyle{ 1-2i oraz -1+2i}\), ale nadal otrzymane pierwiastki nie zerują mi równań.
Pozdrawiam.