Zapisz liczbe zespolona w postaci wykladniczej.
-
- Użytkownik
- Posty: 50
- Rejestracja: 26 kwie 2011, o 22:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: NS
- Podziękował: 30 razy
Zapisz liczbe zespolona w postaci wykladniczej.
\(\displaystyle{ z=-2+7i}\)
\(\displaystyle{ \left| z\right|= \sqrt{4+49} = \sqrt{53}}\)
Jak mam znalesc kat jak mi wyszedl taki dziwny modul?
\(\displaystyle{ \left| z\right|= \sqrt{4+49} = \sqrt{53}}\)
Jak mam znalesc kat jak mi wyszedl taki dziwny modul?
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Zapisz liczbe zespolona w postaci wykladniczej.
ZnaleŹĆ kąt można za pomocą funkcji cyklometrycznych (ze względu na ćwiartkę najłatwiej tu będzie za pomocą \(\displaystyle{ \arccos}\) ).
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 50
- Rejestracja: 26 kwie 2011, o 22:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: NS
- Podziękował: 30 razy
Zapisz liczbe zespolona w postaci wykladniczej.
Pisze dopiero dzisiaj poniewaz nie mialem neta przez ten okres.
Niestety nie wiele mi to pomoglo poniewaz nigdy nie mialem do czynienia z funkcjami cyklometrycznymi. Czy moglaby mi ktos wytlumaczyc jak mam to zrobic?
Niestety nie wiele mi to pomoglo poniewaz nigdy nie mialem do czynienia z funkcjami cyklometrycznymi. Czy moglaby mi ktos wytlumaczyc jak mam to zrobic?
Zapisz liczbe zespolona w postaci wykladniczej.
wystarczy poczytać o tych funkcjach na wiki. Wtedy bez problemu dojdziesz do rozwiazania. Rowniez na wiki masz gotowe wzory na ten kat w postaci funkcji cyklometrycznych
-
- Użytkownik
- Posty: 50
- Rejestracja: 26 kwie 2011, o 22:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: NS
- Podziękował: 30 razy
Zapisz liczbe zespolona w postaci wykladniczej.
Nie zrozum mnie zle ale jak ja mam cos rozwiazac skoro nie mam o tym zielonego pojecia. Juz zanim tutaj napisalem to sprawdzalem na wiki i dla osoby ktora nie miala wczesniej stycznosci z funkcjami cyklometrycznymi to co tam jest napisane nic nie pomoze i jest w ogole nie jasne. Gdyby tam bylo np kilka zadan rozwiazanych krok po kroku i do tego opisane to na ich podstawie moglbym cos zrobic ale z samej definicji po prostu nie dam rady. Wiec jeszcze raz prosze gryby mogl mi ktos wytlumaczyc na jakism przykladzie jak mam znalezc ten kat to bede bardzo wdzieczny.
Zapisz liczbe zespolona w postaci wykladniczej.
na forum masz mase rozwiazan krok po kroku. Szukaj a znajdziesz.
A zwykle funkcje trygonometryczne miales, nie? O funkcjach odwrotnych tez pewnie miales. Nop to polacz te 2 rzeczy i masz cyklometryczne.
A zwykle funkcje trygonometryczne miales, nie? O funkcjach odwrotnych tez pewnie miales. Nop to polacz te 2 rzeczy i masz cyklometryczne.
-
- Użytkownik
- Posty: 50
- Rejestracja: 26 kwie 2011, o 22:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: NS
- Podziękował: 30 razy
Zapisz liczbe zespolona w postaci wykladniczej.
Jak nie chcesz pomoc to po co w ogole mi odpisujesz?
P.S. Zazdroszcze ci tego ze wystarczy ze cos tylko raz przeczytasz i juz wszystko rozumiesz i jestes z tego zajebisty.
P.S. Zazdroszcze ci tego ze wystarczy ze cos tylko raz przeczytasz i juz wszystko rozumiesz i jestes z tego zajebisty.
Zapisz liczbe zespolona w postaci wykladniczej.
wlasnie chce Ci pomóc, ale gotowca nie dostaniesz.
jeszcze raz:
1. Funkcje trygonometryczne miałeś?
2. Odwrotne funkcje miałeś?
jeszcze raz:
1. Funkcje trygonometryczne miałeś?
2. Odwrotne funkcje miałeś?
-
- Użytkownik
- Posty: 50
- Rejestracja: 26 kwie 2011, o 22:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: NS
- Podziękował: 30 razy
Zapisz liczbe zespolona w postaci wykladniczej.
A czy ja tutaj kogos prosze o gotowca? Napisalem tylko zeby mi ktos wytlumaczyl jak mam znalesc kat np na innym przykladzie.
wiesz co ja mam w sobote z tego kolosa i mam dzisiaj jeden dzien wolnego wiec sie chce tego pouczyc i szkoda mi czsu na bezsesowne pisanie z toba wiec jak chcesz i mozesz to bylbym ci wdzieczny jakbys mi pomogl i nie wiem moze i to robiszc ale uwierz mi ze z mojego punktu widzeniAa wcale mi nie pomagasz
mialem ale wedlug mnie wcale to nie oznacza ze po przeczytaniu czxegos tam na wiki powinienem od razu zrozumiec f. cyklometryczne.
wiesz co ja mam w sobote z tego kolosa i mam dzisiaj jeden dzien wolnego wiec sie chce tego pouczyc i szkoda mi czsu na bezsesowne pisanie z toba wiec jak chcesz i mozesz to bylbym ci wdzieczny jakbys mi pomogl i nie wiem moze i to robiszc ale uwierz mi ze z mojego punktu widzeniAa wcale mi nie pomagasz
mialem ale wedlug mnie wcale to nie oznacza ze po przeczytaniu czxegos tam na wiki powinienem od razu zrozumiec f. cyklometryczne.
Zapisz liczbe zespolona w postaci wykladniczej.
No to idea jest taka, że funkcja cyklometryczna to funkcja odwrotna do trygonometrycznej. Skoro miales te dwa pojecia to czego dalej nie rozumiesz? konkretnie.mialem ale wedlug mnie wcale to nie oznacza ze po przeczytaniu czxegos tam na wiki powinienem od razu zrozumiec f. cyklometryczne.
-
- Użytkownik
- Posty: 50
- Rejestracja: 26 kwie 2011, o 22:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: NS
- Podziękował: 30 razy
Zapisz liczbe zespolona w postaci wykladniczej.
jak to czego nie rozumiem? Przeciesz caly czas pisze ze nie wiem jak mam nalesc ten kat. To ze f. cyklometryczna jest odwrotna do f. tryg. to juz przeczytalem dawno na wiki ale nie wiem w czym ma mi to pomoc i jak ma to wygladac konkretnie w zadaniu , jak to zrobic jak taki dziwny jest modul. do tej pory jak rozwiazywalem zadania to sprawa by la prosta bo modul wyszedl mi 1 czy 2 i wsztsyko bylo jasne a teraz po prostu nie wiem co dalej robic i tyle.
Zapisz liczbe zespolona w postaci wykladniczej.
Postać trygonometryczna
I masz wzór na kąt.
jak się w wiki korzystać nie umie to nie ma co na studiach siedzieć. Taka dobra rada. Do wzoru juz chyba umiesz podstawic?