witam, proszę o pomoc.
Czy jeśli mam przykład: \(\displaystyle{ 2- \frac{1}{2}i + \frac{1}{2i}=2-i}\)?? czy liczę \(\displaystyle{ 2- \frac{1 \cdot i ^{2} }{2i} + \frac{1}{2i} = 2- \frac{-1}{2i} + \frac{1}{2i}=2- \frac{0}{2i} =2??}\) czy jeszcze inaczej \(\displaystyle{ 2- \frac{-1}{2i} + \frac{1}{2i}= 2+ \frac{1}{2i}+ \frac{1}{2i}=2+ \frac{2}{2i}= 2+i}\) czy możę \(\displaystyle{ 2+ \frac{1}{i}}\)??
Proszę o pomoc bo się trochę pogubiłem. A w odpowiedziach powinno mi wyjść \(\displaystyle{ 2-i}\)
EDIT
PS> Czy poprawny wynik to \(\displaystyle{ 2+ \frac{1}{i}}\) i po prostu wyciąga niewymierność i otrzymuję \(\displaystyle{ 2-i}\)??
Działanie na liczbach zespolonych
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 2 lis 2011, o 11:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Czarnogród
- Podziękował: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 2 lis 2011, o 11:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Czarnogród
- Podziękował: 2 razy
Działanie na liczbach zespolonych
Więc dobrze
Jakie jest rozwiązanie działania:
\(\displaystyle{ 2- \frac{1}{2}i+ \frac{1}{2i}}\)
prosiłbym o rozpisanie, a nie tylko sam wynik, gdyby ktoś był tak miły.
Jakie jest rozwiązanie działania:
\(\displaystyle{ 2- \frac{1}{2}i+ \frac{1}{2i}}\)
prosiłbym o rozpisanie, a nie tylko sam wynik, gdyby ktoś był tak miły.